Miloš Šrámek životopis

česká, 1914 - 1998

Životopis

Narozen 6.11.1914 v Kladně, zemřel 27.11.1998 v Hostivicích. Učitel, autor historických románů a divadelních her, tvorba pro děti.

Byl talentovaným literárním autorem, napsal řadu divadelních a rozhlasových her a dalších děl, jejichž úplný přehled pravděpodobně neexistuje. S vlastní literární prací začal v roce 1936, když v časopise Ahoj publikoval pod pseudo­nymem K. E. March první povídku Záhadné světlo. Jeho divadelní představení S písní veselou pionýři jdou inscenované školním dramatickým kroužkem zakončilo 29. června 1958 výstavu v sokolovně. V roce 1959 získal 3. cenu v soutěži ministerstva školství a kultury o nejlepší hru ze školského prostředí. Divadelní hru Ženy z Habří hory hráli nejprve hostivičtí ochotníci v roce 1960, v přepracované podobě se hrála na mnoha jevištích a v roce 1976 získala ocenění ministra kultury. Detek­tivka Dopis od Kornélie byla v roce 1967 uvedena v kladenském divadle ve 33 reprízách. Divadelní hra pro děti Zemřít na úsvitu získala 3. cenu v celostátní soutěži ministerstva kultury a Českého literárního fondu k 30. výročí osvobození Československa v roce 1975. Rozhlasová hra Trojka z mravů byla odměněna tvůrčí prémií ČLF. Napsal čtyři romány, které vycházely na pokračování, poslední z nich, Romance pro mandolínu, v roce 1983 v týdeníku Naše rodina.

Byl také zdatný fotograf a zabýval se i filmováním. Zejména v 60. letech důkladně dokumentoval proměny Hostivice a společenské dění. V soutěži ministerstva školství o nejlepší fotografii z příprav na I. celostátní spartakiádu získal v roce 1955 4. cenu.

Velkou zálibou se Šrámkovi stala místní historie. Od prvních zpracování dílčích témat v Hostivickém zpravodaji vedla jasná cesta k tomu, že se v roce 1971 stal hostivickým kronikářem a tuto funkci zastával až do roku 1991. Souhrnný přehled hostivické historie zpracoval v roce 1977 do knihy Hostivice – 700 let života a práce a i později publikoval řadu článků o hostivické historii. Počátkem 90. let sestavil na základě starších rukopisů litovického kronikáře Ludvíka Pergla a dalších bádání seriál Hostivické grunty, který vycházel na pokračování v Hostivickém měsíčníku. Hostivická minulost se mu stala námětem pro řadu popularizačních článků i povídek a své znalosti o regionální historii zúročil v 90. letech knihami Stalo se léta Páně, Hostivci a Hříšná paní Kateřina. (zdroj životopisu: http://www.hostivickahistorie.cz/osobnosti/sramek-milos.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.