Milan Klapetek životopis

česká, 1944

Životopis

ThMgr. Milan Klapetek. Narozen na svátek Jana Křtitele roku 1944 v malé vesničce na Českomoravské vysočině, v kraji kamenitých políček a jedné kravky. Místo i čas narození poskytovaly dokonale multikulturní prostředí. Život na pomezí Čech a Moravy, na rozhraní odlišných kultur zemědělství a továren, v ostrých střetech třídních a politických orientací i náboženských napětí mezi katolíky a evangelíky. To vše se dělo na temném pozadí studené války, zakládání JZD, politických procesů a budovatelských filmů. Byl to však zároveň i svět přástek, besed, vyprávění a bezprostředního humoru, protože televize dosud nebylo. To vše u autora probouzí, mimo jiné, i vnímavost pro pluralitu pohledů na svět, vědomí podmíněnosti lidských názorů a postojů a vidění nezbytnosti hledání společné řeči. Po vyučení univerzálním soustružníkem a rocích na průmyslové škole následuje další velká, krásná a dobrá všestranná zkušenost základní vojenské služby.
Krátká a cenná kulisácká epizoda předchází studia teologie a filosofie, doplněná později postgraduálním studiem ve Švýcarsku a v USA. Rezultátem všeho předcházejícího spolu se setkáním s křesťanstvím byla u autora statisticky u nás celkem ojedinělá reakce – příklon spíše k levicovému proudu v tomto světovém náboženství. Po dvaceti letech působení v církvi tuto službu opouští a vstupuje na dráhu pedagogickou, kterou chápe jako životní poslání. Již sedmnáctý rok přednáší filosofii, rétoriku a další humanitní disciplíny na VUT v Brně.
Kompletní seznam organizací a institucí, kterých autor byl nebo je členem a který dotváří jeho obraz a profil, by byl nudný a nezajímavý. Jmenujme pro ilustraci pouze Pionýr, Vlasteneckou a dobročinnou baráčnickou obec v Praze-Kobylisích, Křesťanskou mírovou konferenci, Spolek přátel Járy da Cimrmana, Velkomoravskou univerzitu strécovskou, Rotary Club Brno-City a Společnost pro rozšíření Behringovy úžiny.
Ve svém bytí byl mnohým, a vším byl rád, a i proto má pocit, že v životě víc dostal, než kolik dokáže lidem kolem sebe dát. Ono se to tak dokonce i rýmuje. (zdroj životopisu: www.grada.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.