Maurice Duverger životopis

francouzská, 1917 - 2014

Životopis

Maurice Duverger (*5.6.1917; † 16.12.2014) byl francouzský právník, sociolog, politolog a politik.
Začínal jako právník univerzity v Bordeaux se specializací na správní právo, později se dominantně věnoval politologii a v roce 1948 založil na této univerzitě jednu z prvních fakult politologie v kontinentální Evropě. Jako emeritní profesor působil na pařížské Sorbonně. Jeho vědecká i popularizační publikační činnost je obsáhlá, přispíval například do periodik Corriere della Sera, la Repubblica, El Pais a především pak do Le Monde.

Zaměřil se na vývoj politických systémů a institucí a jejich fungování v různých státech. Při hledání kauzalit vzájemného ovlivňování struktur politického charakteru uplatňoval spíše empirické než filozofické metody.

Je autorem tzv. Duvergerových zákonů, jejichž prostřednictvím lze charakterizovat vztah mezi volebním a stranickým systémem. Podle těchto zákonů má většinový systém jednokolového hlasování tendenci směřovat k bipartizmu (systému dvou politických stran) a dvoukolový většinový systém nebo poměrný systém, pak nejpravděpodobněji vyústit do multipartismu (systému několika politických stran). Kritikem tohoto přístupu se stal například Giovanni Sartori. Během studia francouzského politického systému zavedl Duverger termín semiprezidentský systém. V 50. letech vypracoval jednu z typologií stranických systémů.

V letech 1989 až 1994 byl poslancem Evropského parlamentu za Stranu evropských socialistů, zvolený na kandidátce již zaniklé italské postkomunistické strany Partito democratico della Sinistra.

V roce 1981 byl zvolen za člena Srbské akademie věd a umění.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Maurice Duverger - knihy

2016  88%Politické strany

Žánry autora

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy

Štítky z knih

politické strany stranické systémy

Duverger je 0x v oblíbených.