Martin Skalský životopis

česká

Životopis

Od roku 1993 pomáhal jako dobrovolník ekologické organizaci Děti Země, zajímala ho ochrana ozónové vrstvy Země a energetika, protestoval proti využívání jaderných technologií. Působil jako šéfredaktor ekologicko-kulturního občasníku Alternativa (1994 - 2000). Byl součástí skupiny squatterů, která založila kulturně sociální Dobročinný spolek Medáků ve Střešovicích usilující o záchranu památkové enklávy formou skloubení místních tradic s alternativní kulturou a vzkříšením sousedských vztahů v obci (1998 - 2003). V roce 2003 absolvoval dlouhodobou pracovní stáž v Ázerbajdžánu jako konzultant pro účast veřejnosti v rozhodování mezinárodní sítě CEE Bankwatch Network, zabýval se vlivem těžby ropy na životní prostředí a úroveň demokracie. V roce 2005 byl jedním z evropských koordinátorů celosvětového projektu na omezení znečišťování životního prostředí toxickými látkami International POPs Elimination Project. Od roku 2009 se podílí na projektech sdružení Arnika v Arménii, Bělorusku a v Kazachstánu, zaměřených na zlepšení životního prostředí a rozvoj občanské společnosti.

Příležitostně publikuje a přednáší, podílel se na scénáři a produkci dokumentárního filmu Martina Marečka Zdroj o důsledcích spotřeby nafty (2005), označeného kritikou za ropný thriller s prvky tragikomedie a novodobou českou švejkijádu. V letech 2006 - 2013 se podílel na řízení a činnosti pražské iniciativy Auto*Mat, která usiluje o přívětivější město k životu, soustředí se zejména na problematiku dopravy a na podporu městské cyklistiky. Část jeho působení zachycuje film Auto*Mat.

Po necelá dvě volební období (2007- 2014) byl zastupitelem Městské části Praha 6, kde působil v kulturní komisi a komisi pro územní rozvoj, později vedl grantovou komisi a působil v kontrolním výboru. Od roku 2009 je členem hodnotící komise projektů přihlášených do Fondu místního rozvoje Nadace VIA a působí jako konzultant programu Rychlé granty. V letech 2010 - 2011 byl členem rady Asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Není a nikdy nebyl členem žádné politické strany. Je svobodný, žije v Praze. (zdroj životopisu: http://arnika.org/martin-skalsky)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Právo Ekologie, živ. prostředí

Štítky z knih

Skalský je 0x v oblíbených.