Martin Petrášek životopis

slovenská, 1926 - 2020

Životopis

Martin Petrášek (*21.4.1926, † 28.5.2020) by slovenský Žid, za 2. světové války partyzán a bojovník SNP, autor válečné literatury faktu. Povoláním stavební inženýr v Izraeli a USA.

Po napadení Československa v roce 1938 byla Slovensku zaručena autonomie výměnou za podporu Nacistů a deportaci židovské populace. Martin pracoval v továrně na nábytek, kde ho jeho mistr ho ochraňoval, nicméně žil v neustálém strachu z odsunu. Když onemocněl a byl poslán do sanatoria v horách, využil šanci uprchnout do kláštera. Tam našel leták o partyzánském hnutí vyzývající Slováky k odporu proti okupaci a rozhodl se k nim přidat. Pracoval jako špion sledující pohyb vojáků a prováděl útoky na místní německé síly. Jeho brigádu řídili sovětští parašutisté, kteří partyzánům též pravidelně dodávali zásoby.
Po bitvě u Stalingradu v roce 1943 se Slováci začali odvracet od Nacistů, načež Hitler poslal elitní jednotky SS, aby odpor brutálně potlačily. Prohledávali lesy a každý nalezený partizán byl zabit. Martinova brigáda se orzhodla připojit k Sovětům - na cestě se potkali s rumunskou armádou. Martin se dal k československé armádě, kde působil jako vojenský policista trestající zběhy. Po válce uprchl z Československa kontrolovaného Sovětským svazem do Západního Německa a dále do Izraele. Nakonec v roce 1959 emigroval do USA, kde žije s manželkou Annou Trojak a dvěma dospělými dětmi - synem Dannym Petrasekem a dcerou Karen Swerdlow. (zdroj životopisu: https://bit.ly/2JwsJ06; https://bit.ly/3hv03kG; https://legc)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Martin Petrášek - knihy

2000  0%Nedodržený slib

Žánry autora

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie

Štítky z knih

Židé druhá světová válka (1939–1945)

Petrášek je 0x v oblíbených.