Martin Kříž životopis

česká, 1982

Životopis

Mgr. Martin Kříž (*1982 v Praze) mykolog a fotograf.
Kladný vztah k přírodě a houbám získal již od raného dětství díky častým výletům do lesů s rodiči a prarodiči. Postupně prohluboval své znalosti o houbách zejména samostudiem.
Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity J. E. Purkyně, po jejím absolvování však u učitelství nezůstal. Mykologie jako dlouholetý koníček se mu stala částečnou pracovní náplní v mykologickém oddělení Národního muzea v Praze, kromě toho příležitostně provádí mykologické průzkumy různých lokalit, v uplynulých letech zejména v Českém Středohoří, a účastnil se také několika výzkumných projektů majících za cíl inventarizaci velkých hub. Je členem České vědecké společnosti pro mykologii a České mykologické společnosti. Věnuje se především mykofloristice a fotografování hub, svými snímky obohatil mnoho publikací o houbách. Svými články přispívá do odborného tisku.
Pokud zrovna neprovozuje činnost nějak spojenou s houbami, a to je málokdy, nejspíš vypomáhá jako hráč v profesionálních hudebních tělesech, v poslední době např. v orchestru Severočeského divadla opery a baletu, popř. v menších dechových orchestrech. Raději však chodí do přírody - výlety za houbami rád spojuje s turistikou. (zdroj životopisu: obálka knihy)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.