Martin Hobrland životopis

česká, 1968

Životopis

Je autorem humorných knih a povídek, ve kterých kloubí dohromady absurdní humor s prvky sci-fi. Narodil se v roce 1968 v Praze. Po \'zkušené\' v zámoří pracoval od roku v reklamním průmyslu a je provozovatelem internetového projektu trideniodpadu.cz a majitelem vydavatelství Concept42.

Jeho první vydanou knihou je soubor humorných povídek z dob jeho služby v ČSLA s názvem 730; válečné povídky z mírové doby, které se dočkaly již 2. rozšířeného vydání. (Před tím byly 2x publikovány v humoristickém magazínu Trnky-Brnky.)
Další v pořadí byla experimentální Špionáž prázdné mysli. Kombinace ztřeštěné situační sci-fi parodie s bizarní politickou satirou. Příběh plný hlášek, slovních hříček, cynismu, ubíjející absurdity.
V roce 2013 vychází Virga. Komická zpráva o konci světa globálním vysušením. Další várka ztřeštěného situačního humoru, ve kterém se jeho svérázný humor opět míchá s prvky sci-fi, aby přinesl dost neobvyklý pohled na význam vody pro existenci života na zemi. A na jeho konec.
V roce 2014 vychází již dříve zmíněné 2. vydání Válečných povídek z mírové doby a především Souboj s Realitkou. Rukopis z první poloviny 90. let. Krátká groteska z doby počátků kapitalismu v Čechách. Technicky vzato se jedná o jeho literární prvotinu, která si na své vydání musela počkat celých 19 let! Souboj s realitkou je asi čtenářsky nejvíce přístupné dílo, pojednávající o utkvělách představách a o existencionální krizi hlavního hrdiny — básníka s křehkou duší.

Ve většině případů není v jeho knihách příběh zásadním prvkem. Příběh je zde pouze jakousi osou, okolo které se vrství svérázný humor s prvky cynismu a skvělý pozorovací talent.

Zatím poslední knihou je 7 pádů odpadu. Kniha se zabývá odpadovou problematikou.

Ocenění