Martin Austin Fido životopis

britská, 1939

Životopis

Martin Austin Fido je vysokoškolský profesor, spisovatel detektivek a hlasatel. Mezi jeho knihy patří Zločin (The Crimes), Odhalení a smrt Jacka Rozparovače (Detection and Death of Jack the Ripper), Encyklopedie Scotland Yardu (The Official Encyclopedia of Scotland Yard), Sériový vrazi (Seriál Killers) a Průvodce vraždami v Londýně (The Murder Guide to London).
Po odchodu z Balliol College na Oxfordu v roce 1966, kde vyučoval angličtinu, odešel na univerzitu v Leedsu, kde přednášel angličtinu. V roce 1971 odjel na Michiganskou státní univerzitu v USA, kde působil jako hostující profesor na jeden rok. V roce 1973 se stal vedoucím katedry angličtiny na indické The University of the West Indies at Cave hill, Barbados. V Indii také působil v divadle a ve vzdělávacím pořadu.
V roce 1983 se vrátil do Anglie a stal se spisovatelem a hlasatelem na volné noze, specializující se na skutečné trestné činnosti. Vysílal týdenní rozhlasový pořad s názvem Vražda po půlnoci na londýnské LBC rádiu a to od roku 1987 do roku 2001, z nichž některé byly vydávány i na magnetofonové kazetě a na CD. Kromě svých mnoha skutečných kriminálních příběhů napsal také ilustrované biografie Charlese Dickense, Williama Shakespeara, Rudyarda Kiplinga a Oscara Wilda. Dále také napsal knihy o Agatha Christie a Sherlocku Holmesovi. V roce 2000 se usadil v Cape Cod, Massachusetts, v severovýchodních Spojených státech, aby pomohl své třetí manželce (Karen) s ošetřováním jejích rodičů, kteří byli těžce nemocni. Od roku 2001 vyučuje psaní a výzkum na Bostonské univerzitě.
(zdroj životopisu: http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Fido)

Ocenění

Martin Austin Fido - knihy

2005  96%Svět Sherlocka Holmese

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

anglická literatura Sherlock Holmes

Fido je 0x v oblíbených.