Svět Sherlocka Holmese

Svět Sherlocka Holmese https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129220/svet-sherlocka-holmese-129220.jpg 5 9 2

Svět Sherlocka Holmese se zabývá jednak osudy fiktivního detektiva Holmese, jednak skutečným životem jeho tvůrce, Arthura Conana Doyla. Doyle získal lékařské vzdělání, bojoval v búrské válce a hluboce se zajímal o spiritismus. Skutečnou slávu mu však přinesla jeho literární tvorba, zejména pak mnohá dobrodružství Sherlocka Holmese. Obliba jeho hrdiny šla tak daleko, že po tom, co Doyle nechal Holmese v roce 1893 zahynout, čtenáři ho donutili, aby velkého detektiva znovu vzkřísil. ... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

The World of Sherlock Holmes , 1998


více info...

Přidat komentář

Elsinor024
12.11.2018 4 z 5

Vyčerpávající informace o životě slavného detektiva pro všechny nadšence. Autor se snaží být přísně nezaujatý, tak nám s chutí prozradí spoustu chyb, kterých se A.C. Doyle dopustil.
Například tvrdil, že existuje látka hydrosíran barnatý, odkudsi vyčaroval zmiji bahenní, která ke všemu ještě pila mléko, paviány prý poslal do Indie, občas se mu v příbězích objevilo i chybné datování. Nechal prohlásit Sherlocka Holmese, že nemá ponětí o filosofii a astronomii, aby ho pak později nechal citovat slavné filosofy a astronomy.
No když si uvědomíme, že na přelomu 19. a 20. století nebyl internet a počítače, není to na sira Arthura při takovém množství desítek příběhů zase tak špatný výkon. Autor sepsul Doylea i za to, že prý se choval jako imperialista, za což si ještě klidně vzal od krále titul (na rozdíl od Kiplinga, který odmítl) a byl odpůrcem hnutí sufražetek. I když prý byl jinak výjimečně čestný a morální člověk.
Přes všechny chybičky alespoň pro mne nic neubírá na kouzlu a šarmu legendárního detektiva, kterému jsem podlehla už před lety:) A kdo se chce ponořit do jeho světa, má k tomu v téhle knize výbornou příležitost.

zuzana13
20.09.2015 5 z 5

Dobře napsaná. Na konci knihy je Bakker Street v současnosti, které můžete navštívit v Londýně = třeba Museum sherlocka, sochu a nebo kavárny a restaurace. Doporučuji.


Štítky knihy

anglická literatura Sherlock Holmes

Autorovy knížky

Martin Austin Fido
britská, 1939
2005  96%Svět Sherlocka Holmese

Kniha Svět Sherlocka Holmese je v

Přečtených9x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
dalších seznamech1x