Marta Pelikánová životopis

česká, 1957

Životopis

Místo působení Pardubice – cestovatelka a trampka, která pro přátele ze svých putování píše osobitým, jadrným jazykem velmi pěkné cestopisy. Po rodičích jí byly do vínku dány láska k přírodě a cestování a vztah k oběma láskám se naplno zrcadlí i v autorčině literární tvorbě, kde vystupuje jako vnímavý pozorovatel, navíc obdařený schopností vyjádřit vše viděné slovem.

Téměř každou z velkých cest, americkým Západem počínaje přes drsnou Kanadu nebo ještě drsnější jízdu Transsibiřskou magistrálou, exotické Fiji nebo Jamajku, toulky s batohem po Evropě, Mexiku, Číně nebo po jižním cípu černého kontinentu popsala čtivým způsobem v kolekci reportáží. Tiskem vyšel její cestopis Austrálií s úsměvem aneb Ahoj klokani. Je to velmi pěkné odpočinkové čtení plné osobitého humoru o jejím cestovatelském štěstí i smůle, o problémech a rozhodování, o lidech i o přírodě vzdálené země. Tato publikace zaujala na setkání cestovatelů v Prosiměřicích i slavného českého cestovatele Ing. Miroslava Zikmunda.

Mezi literáty – básníky prorazila výrazně v roce 2003, kdy se stala vítězkou prestižní soutěže trampské poezie Trapsavec a své vítězství obhájila i o rok později. Netradiční je část její tvorby nazvaná fotopoezie, kdy své fotografie doplňuje veršovaným komentářem. (zdroj životopisu: http://www.ckc.cz/ing-marta-pelikanova.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.