Marie-Anne Armande-Bertille de Beuverand de La Loyère, hraběnka de Lagrèze životopis

M Champol, J Champol, Champol · pseudonymy

francouzská, 1857 - 1924

Životopis

Marie-Anne Bertille, nebo Marie-Armande-Bertille, de Beuverand de La Loyère, hraběnka z Lagrèze, známá jako Champol, byla francouzská spisovatelka narozena v La Loyère dne 3. května 1857 jako dcera právníka a historika (také literárně činného) Gustava Bascle de Lagrèze (18 a jeho druhé manželky. Zemřela v Paříži 13. září 1924.

Vychovávali ji soukromí učitelé a v raném věku se provdala za jednoho ze svých bratranců, Gastona Bascle de Lagrèze. Později se s manželem usadila v Paříži, kde mohla uspět jako spisovatelka. Její první příběhy byly publikovány anonymně v časopisech jako „L'Ouvrier“ a „Les Veillées“ a poté se objevily ve 2 svazcích. Její první romány, jako například „Madame Melchior“ ještě nesli jméno jejího manžela, ale později používala pseudonym Champol. Právě pod tímto jménem zažila svůj literární průlom, takže toto jméno používala až do konce života. Ale tento její pseudonym Champol zároveň často způsoboval, že si ji mýlili s mužem.

Napsala přes 35 románů, ale z nich byla do češtiny přeložena sotva pětina a většina vyšla jako románová příloha Národní Politiky. Ve svých dílech zobrazovala provinční zvyky a obyčeje. Francouzskou Akademií byla dvakrát vyznamenána - poprvé v roce 1900, kdy získala Prix Montyon za román „Les Justes“, a v roce 1905 následovala Prix de Jouy za román „Sœur Alexandrine“ (v češtině vyšlo roku 1910 u V. Kotrby jako Sestra Alexandrina). (zdroj životopisu: https://fr.wikipedia.org/wiki/Champol, https://de.wikipedia.org/wiki/Champol_(Lagr%C3%A8ze))

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Marie-Anne Armande-Bertille de Beuverand de La Loyère, hraběnka de Lagrèze - knihy

1915  0%Mezi otcem a synem
1907  0%Zlaté oči
1921  0%Zlatá kvítka
1913  0%Cíle a překážky
1910  0%Simonin muž
1912  0%Egoistův román
1910  0%Sestra Alexandrina

Žánry autora

Literatura světová Romány Sociologie, společnost

Štítky z knih

aristokracie, šlechta Francie parníky společenské rozdíly plavba námořníci sobectví francouzské romány

Beuverand de La Loyère, hraběnka de Lagrèze je 0x v oblíbených.