Margita Jágerová životopis

slovenská, 1974

Životopis

Doc. PhDr. Margita Jágerová, PhD., je profesorka na Katedre etnológie a folkloristiky na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitre.

Životopis:
1992 – 1997 štúdium na FF UKF v Nitre, študijný odbor slovenský jazyk a literatúra – národopis, diplomová práca – „Obchôdzky neviest v dolnom Liptove“.
1999 – rigorózne konanie na FF UKF v Nitre, rigorózna práca – „K problematike sťahovania a adaptácie obyvateľov Oravy na okolí Nitry“.
1998 – 2003 – externé doktorandské štúdium na Katedre etnológie FiF UK v Bratislave, dizertačná práca – „Súčasné pohrebné obyčaje – sociálno-priestorová analýza“.
2014 – habilitačné konanie na FF UKF v Nitre, habilitačná práca – „Vybrané problémy zo života súčasných detí v kontexte rodinného a školského prostredia (na príklade rurálneho prostredia obce L. Teplička)“.
Na katedre pôsobí od roku 1997. V roku 2011 zvolená za vedúcu katedry.

Odborná orientácia: ​Tradičná duchovná kultúra – obyčaje životného cyklu, kalendárne obyčaje, etnológia detstva, detský folklór, aplikácia prvkov tradičnej kultúry vo výchovno-vzdelávacom procese, hlasová výchova, problematika výučby a interpretácie piesňového materiálu.

Aktuálna pedagogická činnosť:
* Dejiny etnológie
* Základy etnológie a folkloristiky
* Kalendárne obyčaje
* Vokálne techniky
* Detský folklór
* Obyčaje životného cyklu
* Etnológia detstva
* Kultúrne dedičstvo – didaktika
* Antropológia smrti (zdroj životopisu: https://www.ketnoffukf.sk/margita-jaacutegerovaacute.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.