Ľuboš Blaha životopis

Peter Vidovan · pseudonym

slovenská, 1979

Životopis

Ľuboš Blaha (* 7. prosince 1979) je slovenský politolog, filozof a politik, poslanec Národní rady SR a místopředseda pro otázky kvality vzdělání strany SMER-SD.

Základní školu a gymnázium absolvoval v Bratislavě. Studoval politologii na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici. Ve studiu pokračoval na Univerzitě Komenského v Bratislavě (obor filozofie). Doktorát obhájil na Ústavu politických věd SAV. Náplní jeho výzkumu je marxismus, liberalismus a komunitarismus.

Působí jako vědecký pracovník na Ústavu politických věd Slovenské akademie věd. V roce 2010 získal cenu Literárního fondu za nejlepší knihu v kategorii společenských věd za rok 2009 za knihu Zpět k Marxovi? a Cenu prezidenta Slovenské republiky za přínos k rozvoji filozofických věd v roce 2011. Během června 2018 oficiálně prezentoval novou knihu Antiglobalista, v níž se vyhraňuje jednak vůči alterglobalistické levici, kterou považuje za naivní a nerealistickou. Navrhuje návrat ke komunitárním hodnotám, kolektivním identitám, třídní solidaritě a internacionalismu. Otevřeně se hlásí k mnohým myšlenkám Noama Chomského či Slavoja Žižeka. Je výrazný kritik globálního kapitalismu, liberalismu a pravicového extremismu. (zdroj životopisu: Obal knihy Matrix kapitalizmu,...)

Ocenění (1)

2010 - Prémia Literárneho fondu