Louis Fürnberg životopis

česká, 1909 - 1957

Životopis

Německy píšící spisovatel, básník, literární teoretik, překladatel a československý diplomat.
Louis Fürnberg se narodil v rodině židovského majitele textilního podniku v Jihlavě 24. května 1909. Na přání svého otce se nejprve vyučil v Karlových Varech keramikem a pak absolvoval Německou obchodní akademii v Praze. Brzy jej zlákaly myšlenky salonních komunistů, mezi které vstoupil v roce 1928. Roku 1939 utekl jako komunista se svou ženou Lotte, pocházející z pražské německé rodiny, před nacisty přes Polsko a Anglii do Itálie, odtud do Jugoslávie a Palestiny. Do Čech se vrátili z Jeruzaléma v roce 1946. Po válce pracoval jako tiskový korespondent na československém velvyslanectví ve Východním Berlíně a zároveň jako spolupracovník německého rozhlasu.
V komunistickém Československu byl nucen si počeštit své jméno na Lubomír Fynberg, zatímco v literatuře používal pseudonym Nuncius.
V padesátých letech, když začaly v Čechách politické procesy, se manželé rozhodli k trvalému přesídlení do Německa. V roce 1954 se odstěhovali do Výmaru, kde se Louis stal uznávaným ředitelem významné literární instituce – Badatelského a památkového ústavu klasické literatury. Stal se také jedním ze zakladatelů časopisu Weimarer Beiträge.
Louis Fürnberg zemřel 23. června 1957 ve věku 48 let na infarkt.
Jako tvůrce se uplatnil především v poezii, která svou jemnou intimitou a reflexí přírody připomínala Reinera Mariu Rilke. V bývalé DDR patřil k velmi známým básníkům. Úspěšný byl také jako překladatel české poezie. Znám je také jako autor novel s historickou tematikou. Jeho sebrané spisy vyšly v šesti dílech v letech 1964-1973. (zdroj životopisu: wikipedia.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.