Ladislav Smejkal životopis

česká, 1946 - 2021

Životopis

Ladislav Smejkal (*30. 9. 1946, Benešov nad Ploučnicí)

Historik Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě a autor mnoha odborných publikací a výstav z oblasti regionálních dějin Českolipska získal Poctu hejtmana za celoživotní přínos v oblasti historie. V roce 2006 se stal čestným občanem města Česká Lípa. Jeho hlavní činností bylo popularizovat místní historii.

V 90. letech se stal členem občanského sdružení Vlastivědný spolek Českolipska a Klubu přátel muzea. Oba tyto spolky se pak spojily v jeden. Ve spolupráci v Klubem českých turistů Česká Lípa zajišťuje procházky po České Lípě s popisem historických památek města. V řadě měst celého okresu přednášel historii celého regionu i jeho jednotlivých míst.

Vyučoval několik let dějepis na Euroškole v České Lípě. Od roku 2006 byl předsedou Akademie Jana Amose Komenského v České Lípě, kde také desítky let působil jako lektor. V roce 2014 uspořádal pro Masarykovo demokratické hnutí putovní výstavu Masarykův odkaz o prezidentu T. G. Masarykovi. Ta se dostala i do kanadského Toronta a USA. (zdroj životopisu: https://ceskolipsky.denik.cz/z...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.