Karel Fořt životopis

Karel Bofort, Karel Borfort · pseudonymy

česká, 1947

Životopis

Karel Fořt (*1947 v Praze) je klatovský kriminalista ve výslužbě a spisovatel.
Je rodákem z Dejvic ale druhým, stejně významným domovem se mu stala Šumava, její nespoutaná, tvrdá, věky zocelená i úžasná šumavská příroda. V Sušici s drobnými přestávkami žije od roku 1966. Do její městské brány vkročil k vykonání základní vojenské služby a zůstal tam nejspíše již na věky.
Absolvoval střední odbornou školu, gymnázium, později Vysokou školu SNB, druhou fakultu VB, kdy po jejím ukončení získal v roce 1987 právnické vzdělání. Profesní naplnění našel u služby kriminální policie v Klatovech. Významně přispěl k založení národní sekce International Police Association (IPA) v bývalém Československu. Po rozdělení republik v roce 1993 se stal prvním prezidentem IPA. Od roku 1990 do roku 2007 pracoval jako tiskový mluvčí, komisař sportovního klubu policie a zástupce ředitele policie v Klatovech. Po uvolnění své funkce mladším ještě rok pracoval jako analytik bezpečnostních činností a případů, aby v roce 2008 natrvalo odešel do penze. Svému životnímu poslání, práci pro druhé, obětoval celý svůj život. Na sklonku profesní kariéry se začal intenzivněji věnovat psaní. Napsal tři samostatné básnické sbírky, čtvrtou ve spolupráci se svojí pražskou neteří Janou. Oblast prózy má zatím počinků pět.
Dopisovatel celé řady časopisů. Publikoval pod pseudonymem Karel Borfort. Pražský rodák. Dílo: 2007-Poetické vyznání, 2008- Labyrint mé duše a mého srdce, 2009-Mozaika střípků mého života a 2011-se svou neteří Janou Fořtovou básnická sbírka Vzdáleni na dosah. Znám jakou autor zbeletrizovaných kriminálních příběhů ze Šumavy (2010-Vražda v Podlesí, 2011-Anděl smrti, 2011-Hyeny mezi námi. (zdroj životopisu: Kniha Hyeny mezi námi; klatovsky.denik.cz)

Ocenění (1)

2019 - Cena Johanna Steinbrenera (Cena vimperského pivovaru) - kniha Příběhy z válečné a poválečné Šumavy