Kamila Veverková životopis

česká, 1971

Životopis

doc. ThDr. Kamila Veverková, Ph.D. je česká církevní historička a duchovní Církve československé husitské.
Absolvovala na Univerzitě Karlově v Praze Husitské teologické fakultě (Mgr.) v roce 2000, dále tamtéž studium doktorského studijního programu Teologie, oboru Husitská teologie, které zakončila v roce 2003 doktorskou prací na téma Dílo Antona Krombholze a jeho význam pro reformní teologické myšlení v Čechách (Th.D.). V témže roce přiznán titul ThDr.
Od roku 2003 pracovala jako vědecký pracovník Katedry církevních dějin UK HTF, později jako samostatný vědecký pracovník. Od roku 2007 odborná asistentka této katedry, současně proděkanka pro vědu a výzkum (včetně gesce doktorského studia a rigorózního řízení).
Vedle toho se externě účastnila vědeckého projektu o etice vědy na Filozofickém ústavu AV ČR, v. v. i. (2008-2010), působila jako externí pedagog na Evropském vzdělávacím centru (2009-2010) a jako expert pracovala na projektu MŠMT ČR Kvalita, relevance, efektivita, diversifikace a otevřenost vysokého školství v ČR. Strategie vysokého školství do roku 2030 (2014-2015).
Pečuje o výchovu a vzdělání duchovenského dorostu Církve československé husitské v bratislavské diecézi.
V letech 2005-2006 absolvovala dvě stáže na Russian State University for Humanities (RGGU) v Moskvě v rámci mezivládní kulturní dohody. Spolupracuje s Institutem pro církevní dějiny (Königstein/Nidda), s Fakultou práva Panevropské vysoké školy v Bratislavě a s Österreichische Nationalbibliothek (Vídeň). Na těchto institucích buď přednášela, nebo opakovaně pracovala v rámci krátkodobých studijních pobytů.
Vedle členství ve vědecké radě UK HTF a oborových radách UK HTF je od roku 2012 členem rady programu PRVOUK P01 Teologie jako způsob interpretace dějin a kultury.
Je členkou redakčních rad odborných časopisů Theologická revue (zástupkyně šéfredaktora), Parrésia a redakční rady nakladatelství Leges. Dále je členkou vědecké ediční rady edice Středoevropské dějiny (Jihočeská univerzita Teologická fakulta) a členkou řady tuzemských a mezinárodních vědeckých společností: Společnost Vlastimila Kybala (od roku 2007), Deutsche Comenius Gesellschaft Berlin (od roku 2011), Internationale Bernard Bolzano Gesellschaft Salzburg (od roku 2011), American Society for Church History USA (od roku 2013), Česká kriminologická společnost (od roku 2013).
V letech 2011-2014 přednášela v rámci výukového programu LLP Erasmus na Institute of Slavonic Languages and Cultures Tallinn University v Estonsku.
Publikovala více než 30 odborných prací v češtině, angličtině, ruštině a němčině, dále řadu odborných recenzí; participovala na několika odborných projektech. Zúčastnila se řady vědeckých konferencí v České republice i zahraničí. Ve své práci se zaměřuje převážně na problematiku českého osvícenství, reformního hnutí katolického duchovenstva v 19. století, církevních dějin 19. století, ale věnuje se také teologickým aspektům v díle J. A. Komenského. V současné době chystá kritické edice teologických rukopisů z 19. století.
V roce 2015 byla zvolena děkankou Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy. (zdroj životopisu: https://iforum.cuni.cz/IFORUM-15634.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.