Jurij Bujda životopis

ruská, 1954

Životopis

Jurij Bujda (rusky: Юрий Васильевич Буйда) (* 29. srpna 1954, Znamensk, Kaliningradská oblast) je ruský spisovatel.

Narodil se v osadě Znamensk (předtím Welau) v Kaliningradské oblasti v úřednické rodině. Po absolvování Kaliningradské univerzity zahájil strmou a úspěšnou kariéru v žurnalistice. Začal jako fotokorespondent v okresních novinách a v letech 1975-1991 působil v redakci oblastních komunistických novin, kde to posléze dotáhl až na post zástupce šéfredaktora.

Od roku 1991 bydlí v Moskvě, ve stejném roce začal publikovat svá prozaická díla. Je autorem románu Don Domino (Úzký výběr Ruský Booker, 1994) a knihy povídek Pruská nevěsta (malá prémie Apollonа Grigorievа a úzký výběr Ruský Booker, 1998). Jeho díla byla přeložena do mnoha jazyků - slovenštiny, němčiny, polštiny, finštiny, francouzštiny, japonštiny. V současné době pracuje jako redaktor vydavatelství Kommersant v Moskvě.

Jurij Bujda v povídce s názvem Veselá Gertruda pojednává o podivuhodném osudu ruského válečného zajatce v Německu, který se na konci života vrátí domů, aby se dozvěděl ze vzkazu zanechaném v knize o smutném osudu svých blízkých. Tématem povídky je hluboký a spletitý vztah mezi lidskou pamětí a podvědomím. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.