Ledově modrá krev přehled

Ledově modrá krev https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459596/bmid_modra-krev-TiX-459596.png 4 20 20

Jurij Bujda je jedním z nejvýraznějších současných ruských spisovatelů. Poprvé se nyní představuje českým čtenářům prózou Ledově modrá krev (2011), která sleduje osudy obyvatel malého provinčního města Čudov od revolučních časů až do devadesátých let 20. století. Z magické mozaiky komických i krutých epizod vystupuje příběh herečky Idy Zmojro, volně založený na neuvěřitelných osudech slavné sovětské filmové hvězdy Valentiny Karavajevové. Její románová dvojnice se stejně jako ona za války proslaví rolí naivní Mášenky ve stejnojmenném filmu, získá si srdce vojáků na frontě i samotného Stalina. Tragická autonehoda však poznamená její tvář, později upadne v nemilost a musí se vrátit zpět do rodného městečka, kde se zastavil čas. Nepřestane ovšem toužit po jevišti, a tak v osamění tvoří desítky záznamů svých milovaných rolí Šedou a krutou realitu stalinské a sovětské éry Bujda mistrovsky zachytil a přetvořil ji v barvitý karneval obrazů a postav; vytvořil svébytný románový svět, v němž se stírají hranice mezi životem a divadlem. Ve své próze spojuje nejlepší tradici velkého románu s gogolovskou nadsázkou a bulgakovovskou magičností.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Maraton
Originální název:

Sinjaja krov' , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ledově modrá krev. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Hesonit
30.03.2024 5 z 5

Výborný román, bravurně vystavěný příběh, skvěle vyprávěný. Nepostrádá vtip, nadhled, pověrečnost, krutou realitu, laskavost. Oproti oficiální anotaci neshledávám v knize nic magického, spíš snivého, trochu šíleného, pověrečného, folklórního, zároveň zemitého a skutečného. Doporučuji.

ivanaga
05.10.2023 5 z 5

Jednoznačně výborná kniha. Kdo by chtěl trochu pochopit podstatu ruské duše, má možnost. Životní příběh ruské herečky, postavený na reálném předobrazu, ale zpracován formou magického realismu, který je drsný i poetický zároveň. Literární lahůdka.


Penicuik333
30.09.2023 3 z 5

Můžu rozhodně doporučit. Je to krásný, srdcervoucí příběh. Magický realismus na ruský způsob.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (37. týden)

12.09.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ledově modrá krev v seznamech

v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

stalinismus Rusko ruská literatura herečky oběti komunismu

Autorovy další knížky

Jurij Bujda
ruská, 1954
2021  86%Ledově modrá krev
2005  0%Pruská nevěsta