Július Klein životopis

Dušan Klein · pseudonym

česká, 1939 - 2022

Životopis

Dušan Klein, rodným jménem Július Klein (21.6.1939 – 9.1.2022) byl český režisér a scenárista židovského původu.
Narodil se v předvečer 2. světové války v židovské rodině ve slovenských Michalovcích jako Julius. Rodiče se jeho i jeho bratry snažili ukrýt před hrozbou transportů. V klášteře pro sirotky v Bratislavě dostali doklady po chlapcích, jimž se podařilo odjet do zahraničí.

Náhradní jméno Dušan si Klein nechal i po válce, během níž byl nakonec internován v ghettu Terezín, když byla kvůli zradě jiných jeho pravá identita odhalena.

S filmem se seznámil jako třináctiletý, kdy zpíval v Bielikově filmu Lazy sa pohli a kdy hrál velkou roli romského dítěte ve Weissově snímku Můj přítel Fabián. Téhož roku se také objevil v prvním slovenském barevném filmu Rodná zem.
V dospělosti chtěl ale stát spíš za kamerou než před ní. V roce 1958 byl přijat na Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění (FAMU) a během studií pracoval jako asistent režie ve FS Barrandov. Absolvoval v roce 1963. Od téhož roku do poloviny 70. let byl režisérem ve svobodném povolání a napsal několik televizních filmů.

Počátkem normalizace, kdy na Barrandově došlo k určitým personálním změnám a řada filmových režisérů byla donucena odejít, byl jedním z těch, kteří jejich místa nahradili. Od roku 1975 do roku 1991 byl režisérem zaměstnaným v barrandovských filmových studií. V 70. letech jej zaujal žánr kriminálních, špionážních a v menší míře dobrodružných filmů. Práci televizního režiséra zcela neopouští a na začátku 80. let zaexperimentoval s konceptem „interaktivního“ televizního filmu, jehož průběh by měli diváci možnost ovlivnit pomocí telefonního hlasování. V letech 80. v žánrech jeho filmů začaly převládat komedie a též začalo stoupat povědomí o režisérovi samotném. Největšího věhlasu si získal úspěšnou pentalogií „o básnících“. Po sametové revoluci věnuje část svého času televizním adaptacím literárních děl s několika návraty k detektivnímu žánru. V posledních několika letech projevuje zájem hostovat a přednášet na filmových školách a setkávat se s mladými a začínajícími filmaři, zatímco příležitostně točí televizní filmy nebo seriály (Strážce duší, několik epizod seriálu Ulice, …). (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/D...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Július Klein - knihy

2011  65%Hříchy pro čtenáře detektivek

Žánry autora

Detektivky, krimi Literatura česká

Štítky z knih

Klein je 0x v oblíbených.