Joseph Allen Tetlow životopis

americká, 1930

Životopis

Joseph Allen Tetlow, SJ, je ředitel Montserrat Retreat jezuitského domu v Lake Dallas, TX, kde dělá duchovní cvičení a semináře a píše. Dříve pracoval osm let v Římě jako vedoucí sekretariátu pro Ignatian spirituality.

Narodil se v New Orleans v roce 1930, těsně po druhé světové válce začal seminární školení, dokončil licenciáty jak z filozofie, tak z teologie na Papežských fakultách. Jeho disertační práce o americké sociální a intelektuální historii na Brownově univerzitě se zaměřuje na vývoj americké katolické spirituality.

Tetlow byl profesorem teologie na univerzitě St. Louis a spolupracovník redaktora katolického týdeníku Ameriky. Byl děkanem vysoké školy umění a věd v Loyole v New Orleans, zakládající výkonný tajemník americké jezuitské konference ve Washingtonu, DC, a prezident jezuitské školy teologie v Berkeley. Jako ředitel Tertianship (poslední období vzniku jezuitského řádu) vystupoval také jako duchovní ředitel duchovenstva Austin diecéze.

Je autorem řady článků, včetně komentářů v Americe na plný cyklus čtení nedělních, a přednášel po celém světě. Jeho knihy: Duchovní cvičení Ignáce z Loyoly a Rozhodování v Kristu, souhrn prazákladní teologie křesťanského rozhodování. Jeho průvodce duchovním cvičením svatého Ignáce, Výběr Krista ve světě, byl přeložen do mnoha jazyků. (zdroj životopisu: http://ignatianspirituality.com/ignatian-voices/21st-century)

Ocenění