Josef Glückselig životopis

J.R. Šulig, J. R. Šulig · pseudonymy

česká, 1928

Životopis

Publicista a spisovatel Josef Glückselig (1928) pracoval déle než dvacet let jako reportér časopisu Zápisník, S jeho reportážemi, rozhovory, črtami a portréty našich i světových osobností se rovněž setkávali čtenáři AZ magazínu, Květů, ČS vojáka, Interpressu, Víkendu a dalších periodik. Některé ze seriálů se později - po jeho odchodu na volnou nohu - staly impulzem pro podrobnější a hlubší knižní zpracování. Patřily mezi ně například seriály Nebezpečná povolání, Dosud neodhalená tajemství Šumavy, Oklamaná věda, Cesty za poklady, Tajemství tajných společností, Zločiny pod lupou, Pracoval jsem na centrále Interpolu a další.
Josef Glückselig se postupně zařadil mezi naše renomované autory literatury faktu. Dosud vydal 25 knih. Z nich připomeňme alespoň tituly Dobrodružství těchto dnů (1966), Gangsteři v galeriích (1969), Atentáty na umění (1971), Podvedená věda (1972), Ďáblův trezor (1983), Smrt filatelistického císaře (1988), Tajné společnosti (1993), Filatelistický pitaval (1998), Zahájil jsem leteckou válku (2002). Zatímco v předcházejících titulech Gangsteři v galeriích a Atentáty
na umění psal Josef Glückselig o loupežích obrazů a falzifikátorských skandálech v zahraničí, v knize Uloupené umění se zaměřil na Českou republiku.
Největší loupeže v galeriích, muzeích a církevních objektech na území České republiky od druhé světové války až do současnosti. Kdo, kdy a proč se pokusil ukrást cenné obrazy či jiné umělecké předměty? Komu se to nakonec povedlo a kdo byl dopaden? O jaké poklady jsme přišli za druhé světové války? Co se ztratilo z Národní galerie? Jaké umělecké předměty zmizely z českých a moravských zámků a kostelů? Jak fungují lupičské gangy? (zdroj životopisu: http://www.digibooks.sk/show.php?id=6665)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.