Josef Bláha životopis

česká, 1952

Životopis

Tramp, skaut, woodcrafter, foglarovec, bývalý vedoucí dětských oddílů různého zaměření, textař, básník, spisovatel, fotograf a sběratel, především knih a časopisů s výše uvedenou tematikou.

Řešetlák bydlí v Praze -Vršovicích, přezdívku získal podle motýla žluťáska řešetlákového již jako mladý (v roce 1974). Jako malý žil v nouzovém domku předválečné dělnické kolonie Slatiny na území nynější Prahy 10, ale jeho pravé klukovské dětství začalo až po přestěhování na tehdejší okraj Prahy do obce Letňany (nyní Praha 9). Žilo tam hodně kluků a navíc v té době začaly do našich kin přicházet první filmy o Vinnetouovi…

Na první opravdový vandr se dostal v šestnácti letech (1968), avšak do vojny, jak sám říká, toho moc nenavandroval.
Od roku 1980 se Řešetlák začal angažovat ve vedení klukovských oddílů, především s indiánským zaměřením. Několikrát byl i lektorem na tábornických lesních školách. Šest let (1983 -1989) byl členem vedení Jestřábových Hochů od Bobří řeky (dnešní pražské Dvojky), kde mj. vedl nejmladší členy - družinu Tygříků.
Byl zakládajícím členem původně trampské skupiny Cestáři, pro kterou psal písňové texty a ty také zpíval. S kapelou se zúčastnil třikrát na finále Porty. (autor článku ho zná především z Festivalu trampských písní v Horním Jelení - a některé jeho písničky hraje a zpívá dodnes). Písňových textů napsal okolo stovky, ale připomínáme i jeho další psaveckou činnost. Trapsavec - soutěž v trampské poezii a próze, kde se často na tehdejší dobu objevovaly skutečné literární perly, které by tehdejší režim nikdy nedovolil knižně publikovat. Taktéž přispíval do "žlutého čtverečku" v časopisu Mladý svět - rubriky Táborový oheň - a spolu s dalšími známými jmény (Seňor, Lovka, Tapi, Houla, Déčko a další) tak vytvářeli "trampskou kulturu". Přispíval do několika samizdatů, vydával dlouhých deset let (1976 - 1985) literární trampský sborník Totem a po "sametu" mu vyšlo tiskem též pět celotáborových her pro děti. Největším literárním počinem pak byla dvousetstránková kniha "Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně)", kterou vytvořil napůl s Tomášem Studenovským - Tuwanakhou (8) za sponzorské pomoci nakladatele Jury Stegbauera (7). (zdroj životopisu: http://www.brezovylistek.cz/2-josef-blaha-resetlak-9.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.