Jiří Šetlík životopis

česká, 1929 - 2023

Životopis

Doc., PhDr. Jiří Šetlík, CSc. (2.4.1929 - 28.1.2023) byl přední český historik umění, kritik, kurátor, autor výtvarných monografií.
Narodil se v Praze, vystudoval dějiny umění a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V 50. a 60. letech vedl Sbírku moderního umění Národní galerie v Praze, působil jako šéfredaktor časopisu Výtvarná práce, přednášel na Akademii výtvarných umění (AVU), koncem 60. let byl ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea. V té době také postgraduálně studoval v USA, docenturu v Praze o Ottu Gutfreundovi ale dokončil až v roce 1994.

V době normalizace patřil k těm, kdo měli odbornou činnost zakázanou. Byl vyloučen z KSČ, v letech 1971-89 se živil jako technický pracovník rekonstrukcí památkových objektů Uměleckoprůmyslového muzea.

V letech 1985-87 vycházely v samizdatu jeho eseje o českých výtvarných umělcích, kteří tvořili i navzdory oficiální kultuře. Tyto eseje tehdy kolovaly ve strojopisech mezi všemi, kdo se zajímali o české výtvarné umění. Portréty Adrieny Šimotové, Magdaleny Jetelové, Vladimíra Janouška, Čestmíra Kafky a dalších umělců patří dnes k základní literatuře o českém umění 70. a 80. let.

Po roce 1989 působil tři roky na československém velvyslanectví v USA jako ministerský rada pro kulturu a zdravotnictví. Po návratu učil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a v letech 1996-2001 vedl katedru dějin umění a architektury Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci.

V roce 2014 dostal od ministerstva kultury medaili Artis bohemiae amicis (Přátelé českého umění) za celoživotní práci v oblasti výtvarného umění. Byl také jedním ze zakladatelů Ceny Jindřicha Chalupeckého, která je určena českým výtvarníkům mladším 35 let. (zdroj životopisu: ct24.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.