Jiří Mikeš životopis

česká, 1921 - 2016

Životopis

doc. JUDr. Jiří Mikeš

Pochází z východočeské Chocně. Je absolventem Právnické fakulty UK v Praze, kde v roce 1948 promoval.
Svou právní praxi zahájil jako kandidát notářství v Liberci, následně působil na státním notářství v Liberci a od roku 1953 jako notář státního notářství ve Frýdlantě v Čechách. V letech 1957–1964 pracoval jako soudce Krajského, následně Městského soudu v Praze. Od roku 1964 působil jako referent ministerstva spravedlnosti, později jako vedoucí oddělení státních notářství. V roce 1988 se stal členem katedry občanského práva PF UK v Praze, kde v roce 1993 dosáhl docenturu.

Ve své rozsáhlé teoretické a vzdělávací činnosti využíval bohatých zkušeností z právní praxe. Jako autor tzv. registrační směrnice se v oblasti problematiky převodu nemovitostí výkladem zákona zasloužil o posunutí výkonu legislativy směrem k reálným potřebám praxe.

Jako vedoucí autorského kolektivu inicioval vydání Komentáře k notářskému řádu z roku 1963, Komentáře k notářským poplatkům z roku 1964 a publikace Oceňování nemovitostí. Byl spoluautorem knihy Rodinné domky a rekreační chaty.

Ve své činnosti na ministerstvu spravedlnosti zaměřoval mimo jiné velkou pozornost i na aspekty stavebního práva, účastnil se přípravy stavebního zákona v roce 1975 a publikoval řadu článků v odborných časopisech. Je autorem publikací Dědické právo, s JUDr. Ladislavem Muzikářem vydal Dědické právo v teorii a praxi, je spoluautorem komentáře Občanské právo (C.H.Beck), učebnice Občanské právo hmotné (ASPI) a Civilní právo procesní (Linde). Zásluhu má i na pořádání každoročně hojně navštěvovaných kurzů Právní vztahy k nemovitostem.

Svými odbornými články i publikacemi přispívá k překonávání překážek vzniklých v důsledku aplikace občanského práva v praxi. Pozornost si zaslouží i jeho dlouholetá spolupráce s ČÚZK.

V současné době doc. Mikeš spolupracuje s PF UK v Praze jako konzultant nebo oponent odborných vědeckých prací a přes svůj pokročilý věk přednáší v kurzech pořádaných Právnickou fakultou UK.

Docent JUDr. Jiří Mikeš patří k významným českým teoretikům zejména v oblasti soukromého práva, který však současně klade zvláštní důraz na potřeby právní praxe.

Za celoživotní dílo v oblasti právní vědy a přínos pro právnickou obec uděluje Jednota českých právníků doc. JUDr. Jiřímu Mikešovi stříbrnou medaili Antonína Randy. (zdroj životopisu: http://iforum.cuni.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.