Jiří Just životopis

česká, 1983

Životopis

Je český politolog, rusista a novinář žijící od roku 2007 dlouhodobě v Moskvě. Zabývá se především geopolitikou postsovětského prostoru a energetickou geopolitikou.

Veřejně známým se stal zejména jako zpravodaj z Ruska v době ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022, mediálně činný však byl i předchozích patnáct let.

Je častým hostem v debatních pořadech ruských prorežimních televizních stanic včetně Prvního programu ruské státní televize. Chápe, že jeho účast působí coby jakási legitimizace té propagandy, ale zároveň věří, že svými kritickými komentáři, byť v mantinelech propagandy, donutí některé lidi přemýšlet. Využívá také kontakty a známosti, které tímto způsobem získá. O ruské společnosti a politice píše pro česká média poměrně kriticky, zároveň však má bezprostřední vhled do propagandistických a silně manipulativních mechanismů, které formují tamní veřejné mínění, i do toho, jak se Rusové mohou dostávat k nezávislým či opozičním informacím. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.