Jean Nicolas životopis

francouzská, 1901 - 1984

Životopis

Francouzský katolický kněz a misionář z řádu asumpcionistů. Vysvěcen byl v roce 1930 a následně působil na různých místech ve východní Evropě. Na konci roku 1943 byl vyslán od Oděsy, v té době kontrolované Rumuny.

Po dobytí Oděsy Rudou armádou setrval ve městě a dále působil jako kněz pro katolickou menšinu. V roce 1945 byl společně s dalšími katolíky zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen pro špionáž na 8 let ve trestním táboře.

Po osmi letech byl formálně propuštěn, ale fakticky byl sovětskými úřady nucen dál žít jako nevolník ve Vorkutě a bylo mu bráněno jakkoliv kontaktovat diplomatické zastoupení své země, aumpcionisty i rodinu.

Nakonec se však přece jen mohl vrátit domů, protže jeho matka nikdy neuvěřila, že jen tak zmizel a zemřel a dokázala nakonec vyvinout na sovětské úřady tlak natolik nepříjemný, že mu raději dovolily návrat do vlasti.

Ve Francii se vrátil ke kněžskému působení, maloval ikony a restauroval sochy. V roce 1958 vydal knihu Jedenáct let v ráji, ve které popisuje své věznění a peklo gulagu.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jean Nicolas - knihy

2020  100%Jedenáct let v ráji

Žánry autora

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie

Štítky z knih

Nicolas je 1x v oblíbených.