Jaroslav Křížek životopis

česká, 1924 - 2008

Životopis

PhDr. Jaroslav Křížek, CSc (*5.3. 1924 v Čížkově u Pelhřimova - †31.1. 2008 v Praze), historik, autor publikací z oboru vojenské historie.

Tento autor náleží k naším nejvýznačnějším vojenským historikům. V roce 1951 nastoupil do Vojenského historického ústavu v Praze a věnoval se zkoumání zahraničního odboje. Upozornil na sebe již roku 1957 knížkou ,,Jaroslav Hašek v revolučním Rusku". Spolu s K. Pichlíkem a V. Vávrou se v díle ,,Červenobílá a rudá" (1967) pokusil překonat schématické představy o čs. zahraničním odboji; s J. Beránkem, K. Pichlíkem, z Šollem a V. Vávrou podal v publikaci ,, První světová válka" (1968) na současném stavu vědeckého bádání založený výklad této převratné dějinné události. Zároveň připravil do tisku rukopis o čsl. legiích v Rusku s názvem ,,Konflikt se sověty", který ovšem již po sovětské intervenci nemohl vyjít.
Po propuštění z VHÚ v éře normalizace se v následujících 20 letech živil jako dopravní dispečer. Po listopadu 1989 se na kratší čas vrátil do VHÚ a podílel se na tvorbě některých kolektivních publikací, např. ,,Slovník prvního československého odboje" (1993). (zdroj životopisu: publikace Němci, Lenin a československé legie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.