Jana Velemínská životopis

česká, 1966

Životopis

RNDr. Jana Velemínská, Ph.D. je zástupkyní vedoucího Katedry antropologie a genetiky člověka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Vědecko-výzkumné zaměření

Biomedicínská antropologie: Výzkum kraniofaciálních malformací, především rozštěpových vad obličeje. Sledování růstu a vývoje obličeje u pacientů s rozštěpem rtu a/nebo patra s ohledem na druh vady a terapii, predikce vývoje čelistí u pacientů s rozštěpy, sledování intrakraniálních vztahů u pacientů i kontrolních souborů probandů (spolupráce s Klinikou plastické chirurgie 3. LF a 2. LF UK a Ústavem experimentální medicíny AV ČR).

Retrospektivní antropologie: Výzkum vývoje tvaru lebky v chronologickém i geografickém horizontu, témata makroevolučních a mikroevolučních změn, diachronních trendů, biomechaniky či posuzování patologických změn na fosilním či historickém kosterním materiálu. Sledování direkcionální a fluktuační asymetrie, pohlavního dimorfismu skeletu na středověkých populacích (např. Slované z Mikulčic), srovnání s novověkými kolekcemi kosterního materiálu (spolupráce s Národním muzeem v Praze, Archeologickým ústavem AV ČR v Praze i v Brně, Slovenským národním muzeem v Bratislavě, Laboratoire d´Anthropologie CNRS UMR 5809, Université Bordeaux I,)

Forenzní antropologie: Výzkum ontogenetických změn tvaru obličeje, pohlavního dimorfismu, asymetrie obličeje, témata v souvislosti s identifikací jedince na základě fotografického či 3D záznamu. Mineralizace chrupu člověka, sekulární trend, odhad pohlaví a věku podle morfologie kostry. (zdroj životopisu: natur.cuni.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.