Jana Hanušová životopis

česká, 1962

Životopis

Manželka herce Miroslava Hanuše, s kterým má tři dcery.
Rodačka z Prahy vystudovala taneční konzervatoř, humanitní gymnázium a taneční pedagogiku na HAMU, kterou absolvovala v roce 1986. Jako tanečnice vystupovala v pražských divadlech, ve filmech a televizi. Na katedře činoherního divadla pražské DAMU vyučuje tanec, step a jevištní pohyb.

Od roku 1990 tvoří choreografie především v činoherních, ale i operních, operetních a muzikálových divadlech a také ve filmu a reklamě (zatím naposledy Tři bratři Jana Svěráka). Jednou z jejích prvních prací byl úspěšný triptych v Divadle v Řeznické s režisérem Oto Ševčíkem (Hello, Dolly!, Polská krev a Carmen). Později vytvořila choreografie k inscenacím v Hudebním divadle Karlín, Národním divadle, Divadle ABC, Divadle na Vinohradech, Divadle pod Palmovkou, Divadle v Dlouhé, Divadle Na Zábradlí, Divadle Na Fidlovačce, Divadle J. K. Tyla v Plzni, Národním divadle Brně či ostravském Divadle Petra Bezruče. Dlouhodobě spolupracuje například s režiséry Ondřejem Havelkou, Hanou Burešovou, Miroslavem Hanušem či Petrem Svojtkou.

Je spoluzakladatelkou originálního pohybového divadla Veselé skoky, které existuje již před deset let a za své inscenace získalo i několik zahraničních ocenění. (zdroj životopisu: https://www.ndm.cz/cz/osoba/18...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jana Hanušová - knihy

2022  84%Rádio v mrazáku
2000  40%Povídky našeho mládí - 1. díl

Žánry autora

Povídky Romány Literatura česká

Štítky z knih

humor senioři péče o seniory péče o nemocné

Hanušová je 0x v oblíbených.