Jan Václav Sládek životopis

česká, 1909 - 1992

Životopis

Malíř, grafik, spisovatel, pedagog
(Hukvaldy 21. 2. 1909 - Ostrava 8. 10. 1992)

Hukvaldský rodák, malíř Jan Václav Sládek vystudoval malbu u prof. Františka Kysely na Uměleckoprůmyslové škole v Praze a posléze také profesuru kreslení na Českém vysokém učení technickém tamtéž.

Působil jako středoškolský profesor, později pracoval jako podnikový výtvarník v Tonaku Nový Jičín, v Tatře Kopřivnice a v Třineckých železárnách, posléze působil ve svobodném povolání. Ve volné tvorbě se věnoval expresivně laděné malířské tvorbě, námětově čerpající z lašské a beskydské krajiny nebo z ostravského industriálního prostředí. Jeho oblíbeným námětem byli valašští zbojníci a povstalci, ale také hudební tematika, úzce spojená s dílem Leoše Janáčka (pastely s těmito náměty vystavoval ve Vídni, v Mnichově, v Praze, Brně a jinde).

Byl také literárně činný: v někdejším ostravském nakladatelství Profil mu vyšlo několik knih, mj. Hukvaldské miniatury - črty, fejetony a vzpomínky, jimiž se vyznal ze své lásky k Hukvaldům a také k dílu hudebního skladatele Leoše Janáčka. Sládkovy vzpomínky dodneška zaujmou nejen živým líčením hukvaldské přírody, poutavým vyprávěním příhod z dětství, ale i autentickým pohledem na osobnost Leoše Janáčka, který přináší mnoho dokreslujících detailů možná i dosud v janáčkovské biografii neznámých... Je autorem knih Hukvaldské miniatury (1979), Hukvaldské siluety (1990) a Hukvaldské studánky (1992). (zdroj životopisu: http://www.janackovyhukvaldy.cz/cz/festival/osobnosti-festiv)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.