Jan Toman životopis

česká, 1907 - 1996

Životopis

Narodil se 11. října 1907 v Cerhonicích v zemědělské rodině. Vystudoval učitelský ústav v Příbrami a několik semestrů pedagogických přednášek na vysoké škole v Praze. Do prvého učitelského místa nastoupil ve Varvažově, později v Chrašticích a od roku 1930 v Mirovicích na měšťanské škole. Zde učil historii, češtinu, němčinu a tělocvik až do starobního důchodu v roce 1969. Pracoval též v okresním archivu v Mirovicích. Téměř 50 let vedl městskou knihovnu a dlouhodobě psal mirovickou městskou kroniku. Pořádal přednášky z regionálního historie v mnoha obcích, zejména v severní části Písecka.
Práce na zpracování regionální historie se mu stala životní náplní. Po celý svůj život sestavoval historická fakta pro četné obce. Podklady získával studiem v okresním archivu, archivu na zámku Orlík a v Třeboni, v církevních a obecních kronikách, v zemském archivu v Praze a v katastrálních zápisech.
Zemřel 14. července 1996 ve věku 89 let.

Jeho rozsáhlá osobní pozůstalost je uložena ve Státním okresním archivu v Písku a volně přístupná badatelské veřejnosti. (zdroj životopisu: www.cerhonice.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.