Jan Sucharda životopis

česká, 1946

Životopis

Povoláním fotograf a grafik. Navíc velký milovník a obdivovatel ostrova Islandu zavěšeného pod severním polárním kruhem. Od své první návštěvy v roce 2001 zůstává Islandu každoročně věrný a za těch patnáct let najezdil po ostrově desítky tisíc kilometrů po všech cestách i „necestách“, ale vždy s respektem k islandské přírodě a její křehkosti. Patrně v Česku není nikdo další, kdo by měl Island tak detailně procestovaný.

Je autorem šesti knih věnovaných Islandu. Dvě jsou fotografické, ve dvou dalších předává cestovatelům své poznatky a zkušenosti z cestování především po vnitrozemských cestách (určených výhradně pro auta 4x4).

V závěru roku 2014 vydal knížku Island – 111 nej…, s podtitulem Kapesní obrazový průvodce po Islandu. Je to netypický průvodce - mozaika krásných a zajímavých míst, která je myšlena jako inspirace nejenom pro lidi, kteří na Islandu ještě nebyli, ale i pro ty, kteří se sem vracejí, aby poznali nové kouty této překrásné země.

Více jak deset let vystavuje své fotografie, na kterých zachytil zvláštní atmosféru islandské krajiny, na různých místech republiky a věnuje se také přednáškám s promítáním o Islandu.

Od roku 2010 vede některé zájezdy na Island pro CK Periscope Skandinávie. (zdroj životopisu: CK Periscope)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.