Ján Štrasser

slovenská, 1946 statistiky

Nahrávám...

Životopis

Ján Štrasser (25. února 1946, Košice, Československo) je slovenský básník, esejista, textař, spisovatel-prozaik a překladatel. Narodil se v Košicích, absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. Žije v Bratislavě.
V literatuře se vyskytuje od roku 1964 - věnuje se zejména poezii a literární kritice.
1967-1970 pracuje jako redaktor literárního časopisu Mladá tvorba. Po normalizačním zlikvidování časopisu působí jako dramaturg (Poetická scéna, VUS, Štúdio S).
1987-1993 zástupce šéfredaktora, od 1990 šéfredaktor literárního měsíčníku Slovenské pohľady. Po normalizačním přesunu časopisu do Matice slovenské ve svobodném povolání. Tvorba: poezie, scénáře, texty písní, překlady, publicistika.

Bibliografie
1968 Odriekanie,
1980 Podmet,
1981 Denne,
1986 Priamy prenos,
1989 Práca na ceste,
1992 Myš dobrej nádeje,
1997 Dobrý den z Bratislavy, Petrov

Knižní vydání písňových textů
Pančuchové blues (1989),
Ples núl (1994),
Babky demokratky (1995)
- poslední dvě knihy obsahují texty písní z Večerů Milana Markoviče

Zdroj životopisu: http://www.ipetrov.cz/

Populární autoři:

Rudolf Sloboda

1938 - 1995