Ján Sedal životopis

slovenská, 1948

Životopis

Ján Sedal (* 12.4.1948 Bratislava) je slovenský básník, herec, performer a režisér žijící v Brně.

Vystudoval loutkoherectví na DAMU (absolvoval v roce 1978), s divadlem ale začínal začátkem 70. let v pražském undergroundovém divadelním prostředí – v Bílém divadle Františka Hrdličky a Zdenky Bratršovské (1971) a poté byl několik let členem souboru Křesadlo Václava Martince a Niny Vangeli. Zde se zabýval divadlem jako životním postojem. Seznámil se s fyzickým herectvím čerpajícím z podnětů chudého antropologického divadla Petera Brooka a Jerzyho Grotowského, které pro něj bylo a je inspirací po celý život.

Od roku 1982 byl členem – zprvu prostějovského, později (od roku 1985) brněnského – HaDivadla, kde pod vedením režiséra Arnošta Goldflama vytvořil řadu velkých rolí. Rozvinul zde své autorské osobnostní herectví a přístupy k divadelní tvorbě, jež byly pro tento soubor typické. Hrál v jeho ikonických inscenacích Bylo jich 5 a ½ (1982) či Písek (1988), ale i ve většině dalších. Souboru zůstal věrný i po listopadu 1989, byl jeho členem až do nedávné doby i přes mnohé proměny šéfů a divadelních poetik. Vždy byl velkou osobností, která určovala charakter inscenací a projektů, jichž se účastnil.

Ani po listopadu 1989 se však nevzdal svých autorských ambicí nezávislého tvůrce a komedianta. Nejvýrazněji se to projevilo hned začátkem 90. let, kdy putoval českou krajinou po různých duchovních místech s poetickým projektem Letel anjel vzduchom, v němž – většinou v okolí kostelů – vystupoval coby loutkář Ahasver s obrovskými, vlastnoručně vyrobenými loutkami a živou ovečkou.
V roce 1996 se účastnil série pražských představení v Divadle Archa Sedli si za stůl a jedli amerického režiséra Petera Schumanna (Bread and Puppet), o němž kdysi napsal diplomovou práci a který je jeho celoživotním uměleckým guru.

Vedle HaDivadla se po celou dobu účastnil projektů netradičního, alternativního divadla, především v Divadle Archa. Propojil se i s dalšími generacemi tvůrců českého divadla. V letech 2013 a 2017 hostoval v inscenačních projektech pražského souboru Vosto5 a režiséra Jiřího Havelky Dechovka, resp. Společenství vlastníků. Hostoval ale i v Divadle v Dlouhé, v Dejvickém divadle, v Divadle Kalich, Divadle DRAK či Café Teatr Labuť. Od roku 2017 hostoval v brněnské Redutě, scéně Národního divadla Brno, v inscenaci režisérky Anny Petrželkové věnované jeho příteli, hudebníkovi Jiřímu Bulisovi, nazvané Drazí v Chomutově!

Bohužel v květnu 2018 jej jeden člověk v Brně napadl a těžce zranil. Sedal strávil dlouhý čas v nemocnici a následky si nese dodnes. Přestal veřejně vystupovat, musel opustit všechny role. Přesto v roce 2020 vytvořil sólovou produkci Vyplním šaty své tělem svým, již uvádí – za živého doprovodu hudebníka Tomáše Vtípila – ve svém brněnském bytě. Inscenace získala loni poctu Projekt roku festivalu …příští vlna/next wave… a v Brně je uváděna pod hlavičkou platformy pro performativní umění Terén.

Vedle hraní píše básně. V roce 2018 mu Divadlo Archa ve spolupráci s nakladatelstvím TORST vydalo sbírku SMS básně, obsahující krátké texty psané formou sms, jež posílá svým přátelům. Sbírku sestavil dlouholetý Sedalův kolega z HaDivadla a kamarád – herec, režisér a spisovatel Arnošt Goldflam. (zdroj životopisu: https://cenythalie.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Ján Sedal - knihy

2024  80%Až pleskne brok
2018  93%SMS básně

Žánry autora

Literatura česká Poezie

Štítky z knih

poezie česká poezie

Sedal je 0x v oblíbených.