Hernando de Soto životopis

peruánská, 1941

Životopis

Hernando de Soto, zakladatel a prezident Institutu pro svobodu a demokracii se sídlem v Limě, patří mezi nejvýznamnější myslitele dvacátého a jednadvacátého století.
Byl jedním z hlavních hostů, kterým naslouchali účastníci setkání v Davosu v lednu 2005.
Stal se laureátem Ceny Miltona Friedmana za propagaci svobody, udělované každé dva roky Institutem Cato.
Světová Banka a Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) prosazují pro rozvojové země řešení, které Hernando de Soto vypracoval ve své knize Mystérium kapitálu a které prakticky realizuje v rámci programu Institutu pro svobodu a demokracii.

Hernando de Soto se narodil 3. 6. 1941 v Arequipě. Jeho otec byl peruánský diplomat. V roce 1948, při vojenském převratu v Peru jeho otec zvolil exil v Evropě a vzal svou rodinu s sebou. De Soto vystudoval ve Švýcarsku, svou postgraduální práci složil v ženevské graduálním institutu mezinárodních studií (Graduate Institute of International Studies). Potom pracoval jako ekonom, konzultant a v korporátní exekutivě. Do Peru se vrátil až v 38 letech.

De Soto pracoval v nejvýznamnějších evropských a nadnárodních korporacích a organizacích – jako ekonom pro GATT (General Agreement on Tariffs and Trade ), jako prezident výkonné rady v CIPEC (Intergovernmental Council of Copper Exporting Countries), jako výkonný ředitel a CEO v Universal Engineering Corporation (největší konzultantské inženýrské firmě kontinentální Evropy). Jeho kariéra se rozvíjela i v segmentu bankovnictví – zastával funkci ředitele Swiss Bank Corporation Consultant Group a po svém návratu do Peru se stal guvernérem její centrální banky – a též politiky – lobboval (podle agentury AP) v roce 2006 za prosazení dohody o volném obchodu mezi Peru a Spojenými státy, byl hlavním poradcem prezidenta Alberta Fujimoriho a v současnosti kromě vedení ILD předsedá (spolu s Madeleine Albrightovou) komisi za právní zmocnění chudých (Commission on Legal Empowerment of the Poor). Jeho působení v ILD bylo mezi lety 1988 a 1995 zodpovědné za prosazení kolem 400 iniciativ, zákonů a regulací, které mělo vliv na změnu peruánského ekonomického systému.

Zejména od začátku první dekády 21. století do současnosti de Soto obdržel desítky ocenění (ekonomických, humanistických, čestná členství atp.) ve Spojených státech, Evropě i jiných částech světa. Je autorem desítek odborných knih, z nichž nejznámější jsou Mystérium kapitálu a Jiná cesta. (zdroj životopisu: Mystérium kapitálu, cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.