Henryk Schönker životopis

izraelská, 1931 - 2019

Životopis

Byl izraelský a polský inženýr a spisovatel, svědek holocaustu.

Schönker se narodil v Krakově a vyrůstal v židovské rodině jako syn známého malíře Leona Schönkera a Miny Muenzové. V roce 1937 se s rodinou přestěhoval do Osvětimi, kde navštěvoval základní a střední školu. Jeho otec zdědil chemickou továrnu na výrobu pesticidů s názvem Agrochemia.

Na začátku druhé světové války rodina nadále žila v Osvětimi, kde Leon Schönker vedl Radu starších židovské náboženské obce založené Němci. Henrykův otec byl mezi lidmi, kteří vedli emigrační úřad působící v Osvětimi, založený na podzim roku 1939.

V roce 1941 se rodině podařilo opustit Osvětim krátce před vytvořením koncentračního tábora Osvětim a podařilo se jí přežít válku. Díky padělaným dokumentům skončila rodina ve speciálním táboře pro vysídlené osoby v Bergen-Belsenu, kategorizovaném jako palestinští občané čekající na náhradu. Nakonec byli osvobozeni, když byl tábor osvobozen.

Po osvobození se rodina Schönkerů vrátila do Osvětimi. Leon znovu otevřel továrnu „Agrochemia“ a byl zvolen předsedou Židovského náboženského spolku, který pomáhal přeživším a obnovoval život židovské komunity i samotného města. Henryk vystudoval Technickou univerzitu Tadeusze Kościuszka v Krakově s diplomem strojního inženýrství.

V roce 1949 komunisté rodině zabavili továrnu Agrochemia a Leona uvěznili v rámci války proti soukromému podnikání. V roce 1955 bylo rodině uděleno povolení opustit zemi. V roce 1955 rodina odjela do Vídně, odkud Henryk v roce 1961 emigroval do Izraele. Až do důchodu pracoval v izraelském leteckém průmyslu. Od roku 1979 vytvářel obrazy, jejichž náměty se točí kolem holocaustu. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.