Henry Bauchau životopis

belgická, 1913 - 2012

Životopis

Představitel frankofonní belgické literatury Henry Bauchau se narodil roku 1913 v Malines v Belgii. Francouzky píšící Belgičan začal publikovat až v pětačtyřiceti letech. Nejprve se věnoval tvorbě básnické, později i divadelní a prozaické.

Za druhé světové války působil v belgickém hnutí odporu. Absolvoval psychoanalytický kurz a psychoanalýza měla velký vliv na jeho myšlení. Vedl psychoanalytickou školu ve Gstaadu ve Švýcarsku.

Bauchau je fascinován historií, intenzivně se ale zaměřuje na vnitřní svět románových hrdinů – jeho postavy podléhají psychologické drobnokresbě, velkou roli má na jejich jednání podvědomí.

Debutoval knihou věnovanou své matce (La déchirure, 1966), po ní následovala další dedikovaná otci (Le régiment noir, 1972).

Vedle knih, v nichž se Bauchau vypravil například až do Číny, napsal také „antickou trilogii“, skládající se z děl Oidipus na cestě (česky v roce 1994), Antigone a Diotima a lvi (2007). Právě těmito díly se do té doby prakticky neznámý autor v devadesátých letech 20. století proslavil.

Od roku 1975 žil trvale v Paříži. (zdroj životopisu: www.pwf.cz)

Ocenění