Helena Bochořáková životopis

česká, 1894 - 1980

Životopis

Dětství a mládí prožila v poklidném prostředí měšťanské rodiny v rodném hanáckém městě. Ačkoli trpěla od dětství těžkou krátkozrakostí, oblíbila si záhy kreslení. Studovala na Akademii výtvarných umění v Praze, byla žačkou grafické speciálky profesora A. Brömseho a absolvovala v roce 1922 s první cenou při závěrečné výstavě školy. Získala stipendium do Paříže a i později mnoho cestovala po celém světě.

V Brně začínala jako zakládající členka KVU Aleš. Až do druhé poloviny 20. let se věnovala výhradně tvorbě grafické a svými pracemi uspěla na četných výstavách v zahraničí. V jejích grafikách se střídá několik námětových vrstev. V raném období nachází nejsilnější inspirační zdroj v biblických motivech, později v sociální tematice, obsáhlá je také tvorba věnující se její současnosti (sem se řadí i kniha dřevorytů Z mého života, v níž Bochořáková zachycuje v grafické zkratce vzpomínky na své dětství). Bochořáková ovládala všechny grafické techniky, ale nejvlastnější jí byl dřevoryt a linoleoryt, v nichž dociluje silného dramatického napětí kontrasty bílé a černé barvy. Rovněž kvůli zrakovým obtížím se od 40. let zabývala převážně malbou.

Z jejích grafických cyklů lze jmenovat Poklad, Zahrada snů (6 suchých jehel), Válka, Kristus, Pohádky (5 barevných dřevorytů), Vyškov (6 dřevorytů), je autorkou několika knih dřevorytů: Deset ex librus, Dřevoryty z USA, Dřevoryty k Novému Zákonu aj.

Vedle výtvarné tvorby byla činná také literárně. Psala cestopisy, jejichž témata získávala během svých cest po světě (Dojmy ze SSSR, Mezi dvěma oceány). Její románovou tvorbu reprezentují knihy Příboj, Nalomená větev nebo
Ve znamení kola a draka.
Helena Bochořáková-Dittrichová (1894-1980 (zdroj životopisu: MÚ Vyškov)

Ocenění