Guillebert De Lannoy životopis

francouzská, 1386 - 1462

Životopis

Tento šlechtic narozený r. 1386 ve Flandrech působil ve službách burgundského, francouzského i anglického dvora více než padesát let. Dokladem jeho diplomatických misí a cest po celé Evropě a Blízkém východě jsou četné zápisky a poznámky, které tento cestovatel pořídil na konci svého života (vyšlo jako Guillebert de Lannoy – Oeuvres, ed. Ch. Potvin, Louvain 1878).

Už jenom suchý výčet míst, do kterých de Lannoy putoval, je ohromující. Léta 1403-1450 v sobě zahrnují tři vojenské výpravy po Španělsku, tři poutě do Svaté země a jednu do Irska, vojenské tažení do Anglie, diplomatické cesty do říše, do Uher, Dánska, Polska, Litvy, Novgorodu a Konstantinopole. Je však třeba zmínit i zapojení mladého de Lannoye do bitvy u Azincourtu, později do boje proti Armagnacům, tažení v Pomořanech, nehledě k „lokálním“ konfliktům v samotném Burgundsku a Nizozemí. Svoji povahou by se tyto nesčetné cesty daly rozdělit do tří kategorií: 1) vojenská tažení, 2) diplomatické mise, 3) náboženské pouti.

První kategorie dominuje Guillebertovu mládí. Již v r. 1404 (tedy v 18 letech) se vydal na neúspěšnou výpravu do Anglie. V letech 1407 a 1410 pak bojoval ve službách Ferdinanda Aragonského proti Granadě. Při první cestě si navíc de Lannoy „odskočil“ ke hrobu sv. Jakuba do Compostelly; při druhém tažení proti Maurům byl vážně raněn. Zranění si odnesl také po bitvě u Azincourtu o pět let později, po níž byl dokonce držen v zajetí v Anglii a teprve na kauci propuštěn.

V r. 1415 měl však už de Lannoy za sebou první velkou diplomatickou cestu. O dva roky dříve se totiž po moři vydal k velmistru řádu německých rytířů do Pruska. Cesta měla mít původně charakter tzv. reise – tedy cesty mladého rytíře proti pohanským Baltům – zvrhla se však nejprve ve výpravu proti pomořanskému vévodovi. Po ní pokračoval Guillebert dále na severovýchod a přes Královec, kuronské přístavy, Rigu a Narvu dorazil až do Novgorodu, což byly regiony pro západního rytíře naprosto neznámé. Při cestě zpět došlo ještě k zastávce ve Vilniusu (setkání s vévodou Witoldem) a v polském Kaliszi (setkání s Vladislavem Jagellonským). Zajímavý je i Guillbertův postřeh z návratu přes Čechy, kde při krátkém pobytu v Praze a Kutné Hoře autor hovoří o napjatých poměrech v „royaume de Behaigne“.

Snad nejzajímavější a na středověké poměry dosti fantastickou výpravu podnikl de Lannoy r. 1421. Tentokrát již ve službách Filipa Dobrého, ovšem zároveň i s dary a úkoly od anglického krále se Guillebert odebírá znovu do Pruska na svoji „ambassade de paix“. V Sandoměři se setkává opět s polským králem, který diplomata využívá i pro svá jednání se svým spojencem – tureckým sultánem. Lannoy se v Podolí účastní jednání s Witoldem, tatarskými předáky a moldavským vévodou. Jeho cílem je však Konstantinopol, kam se kvůli bojům na Dunaji musí přeplavit z krymské Kaffy. Na Krymu se setkává s Janovany – pro Burgunďana to musel být ojedinělý záchvěv západní kultury v celém tom podivném světě. Poté co v Konstantinopoli vyřídí své poselství, pokračuje do Egypta. V Alexandrii a Káhiře si počíná jako zvěd, který s vojenskými a taktickými zkušenostmi zjišťuje možnosti pro uspořádání nové křížové výpravy. Po návštěvě měst ve Svaté zemi se pak de Lannoy po moři a přes Itálii a Německo vrací do Londýna, kde o svém úkolu zpravuje anglického krále.

K diplomatickému okruhu cest patří nesporně i ty do střední Evropy. Filip Dobrý totiž Guilleberta zapojuje do svých jednání s císařem Zikmundem a s kurfiřty o přípravě nové křížové výpravy proti husitům pod burgundským velením (která se ovšem nikdy neuskutečnila), a tak můžeme na konci 20. a ve 30. letech spatřit de Lannoye v Budíně, Mohuči nebo na koncilu v Basileji. Pro české dějiny je zvláště tato část Guillebertova svědectví důležitým pramenem.

O tom, že postava Guilleberta de Lannoye měla i svůj náboženský rozměr, svědčí četné cesty na svatá místa. Již v letech 1405-1407 nastupuje mladý šlechtic pouť do Jeruzaléma, kam se vrací na sklonku svého života r. 1446. Bez povšimnutí také nelze nechat Guillebertovu vysněnou cestu do Irska r. 1430 spojenou s návštěvou památných míst sv. Patrika včetně jeho Očistce.

V závěru svého života (mezi léty 1450-1462) měl tedy tento cestovatel o čem psát. Jako dobrý diplomat však Guillebert de Lannoy neopomněl často zatajit pravý účel svých cest. Jeho zápisy a poznámky nám přesto poskytují téměř ucelený obraz poměrů národů a zvyků soudobé Evropy (včetně její východní části) z pohledu burgundského šlechtice. (zdroj životopisu: http://cms.flu.cas.cz/old/kruciaty2.htm)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Guillebert De Lannoy - knihy

2009  87%Cesty a poselstva

Žánry autora

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie

Štítky z knih

středověk středověké cestopisy

De Lannoy je 0x v oblíbených.