Gene Deitch životopis

americká, 1924 - 2020

Životopis

Gene Deitch (celým jménem Eugene Merrill Deitch, * 8. srpna 1924, Chicago, USA) je americký režisér a producent animovaných filmů žijící více než půl století v Praze.

Začínal jako výtvarník v hudebním časopise The Record Changer. Později natáčel kreslené filmy a reklamy pro studio United Productions of America. Jeho film Sidney´s Family Tree byl roku 1958 nominován na Oscara. Téhož roku ho společnost Rembrandt Films vyslala do Prahy, aby domluvil natáčení seriálu Tom a Jerry ve studiu Bratři v triku. V roce 1960 vznikl v Praze film Munro, satira o čtyřletém chlapci povolaném do armády, která získala Oscara za nejlepší krátký animovaný film. V roce 1964 se Deitch oženil s produkční Zdenkou Najmanovou. Ve stejném roce byl hned dvakrát nominován na Oscara za filmy How to Avoid Friendship a Here's Nudnik (série s postavičkou věčného poplety Yaramaze Nudnika měla osm pokračování). V roce 1966 jako první zfilmoval Tolkienova Hobita: obrázky nakreslil Adolf Born a celý děj byl zhuštěn do deseti minut. Na invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 zareagoval filmem Obři, oceněným na festivalu v San Sebastianu. Dalšími jeho úspěšnými filmy byla Hloupá žába (1971) podle písničky Pete Seegera, Mrňous a čarodějnice (1980) a Císařovy nové šaty (1989). Zahrál si také epizodní roli ve filmu Ještě větší blbec, než jsme doufali (1994).

Vydal autobiografii For the Love of Prague. V roce 2003 obdržel Annie Award za celoživotní dílo na poli animovaného filmu. Jeho synové Kim Deitch, Simon Deitch a Seth Deitch jsou uznávanými komiksovými výtvarníky. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.