Galway Kinnell životopis

americká, 1927 - 2014

Životopis

Galway Kinnell (*1. února 1927, Providence, Rhode Island) byl americký básník, překladatel, editor a prozaik, jako následovník Walta Whitmana únikem do neskutečného světa odmítá hledat naplnění. Nejvíce vydávanými básněmi jsou „St. Francis and the Sow“ a „After Making Love We Hear Footsteps“. Kritika vysoce hodnotí jeho básnické dílo, za nějž obdržel řadu literárních ocenění včetně Pulitzerovy ceny a Státní knižní ceny.

Narodil se v rhodeislandském hlavním městě Providence. V roce 1948 absolvoval na Princeton University, kde studoval spolu s básníkem W.S. Merwinem. Titul magistr umění (M.A.) obdržel na University of Rochester.

Následně procestoval Evropu, Střední východ a na Fulbrightovo stipendium pobýval v Paříži. V 60. letech sympatizoval s Hnutím za občanská práva. Po návratu do rodné země se zapojil do projektu CORE (Congress of Racial Equality; Kongresu rasové rovnoprávnosti) a pracoval v něm v louisianském Hammondu, za což byl zatčen. V roce 1968 se stal signatářem výzvy „Writers and Editors War Tax Protest,“ zavazující se neplatit daně na znamení nesouhlasu s Válkou ve Vietnamu. Své pocity z hnutí za občanská práva a zkušenosti z protiválečného protestu vložil do sbírky básní proti The Book of Nightmares (Kniha nočních můr).

Po službě u amerického námořnictva přednášel na několika vysokých školách ve Spojených státech – Kolumbijské univerzitě, jako profesor kreativního psaní na New York University, dále v Grenoblu, a také v íránském Teheránu. Zastával funkci kancléře Americké akademie básníků (American Academy of Poets). V důchodu žil ve Vermontu.

Ocenění (1)

1983 - National Book Award (Poetry) - kniha Věci, o kterých s nikým nemluvím

Galway Kinnell - knihy

1967  92%Obeznámeni s nocí
1986  95%Věci, o kterých s nikým nemluvím
2011  97%Proč litovat?

Žánry autora

Literatura světová Poezie

Štítky z knih

výbor z díla

Kinnell je 1x v oblíbených.
Osobní web autora