František Ježek životopis

česká, 1890 - 1969

Životopis

František Ježek (*6. září 1890, Chrudim – †29. listopadu 1969, Chrudim) byl československý meziválečný politik, ministr československých vlád a poslanec za Československou národní demokracii a Národní sjednocení.
V parlamentních volbách v roce 1925 a parlamentních volbách v roce 1929 byl zvolen do Národního shromáždění za národní demokraty. Ve volbách v roce 1935 úspěšně kandidoval za Národní sjednocení, do kterého národní demokracie vplynula. Poslanecké křeslo si oficiálně podržel do zrušení parlamentu roku 1939, přičemž v prosinci 1938 ještě přestoupil do poslaneckého klubu nově ustavené Strany národní jednoty.
Na jaře 1938 se Ježek stal ministrem a tím ukončil několikaletý pobyt národních demokratů (respektive Národního sjednocení) v opozici. V roce 1938 hlasoval Ježek stejně jako lidovci Jan Šrámek a Jan Dostálek proti přijetí anglo-francouzského ultimáta, které tlačilo na Československou republiku, aby přijala požadavky nacistického Německa.
Ve třetí vládě Milana Hodži, v roce 1938, zastával nejprve post ministra bez portfeje, pak se stal ministrem zdravotnictví.
Profesí byl vrchním radou Československých státních drah a novinářem. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.