František Balát životopis

česká, 1925 - 1992

Životopis

Mezi československým ornitology je asi málo tak známých postav, jakou bezesporu byl RNDr. František Balát. Bylo to nejen tím, že téměř po celý život byl ornitologem z povolání, ale predevším tím, že ornitologie byla jeho vášní, kterou Sdílel s mnoha stovkami členů Ceské společnosti ornítologické a především s kroužkovatcli. Také poslední jeho přednáška na aktivu kroužkovatelů na podzim 1991 byla ve výběru tématu bilanci celoživotní kroužkovací činnosti, určenou pro jeho dlouholeté přátele, jakoby v předtuše jejího uzavření. Vůbec poslední přednáška, o ptácích Kuby, na výroční členské schůzi Slovenské ornitologické Společnosti, 14 dní před úderem zrádně choroby, asi symboiizovala Fanovo niterně českoslovenství, které nikdy nerozlišovalo mezi ornitologií českou a slovenskou a přáteli kdekoliv.
Narodil se v Hodoníně, kde také Vystudoval gymnázium. Poslední roky Války trávil již jako lesní dělník a ve společnosti dalších dvou generačních druhů, Zdenka Kuxe a Stanislava Svobody, se začal zajímat hlouběji o přírodu. Tato léta a společnost byla asi rozhodující pro jeho život. V r. 1945 odešel do Brna, kde vystudoval zoologii na přírodovědecké fakultě Masarykovy university. Po ukončení doktorátem přírodních věd 1949 absolvoval vojenskou presenční službu v posádkové hudbě v Bratislavě, kde měl možnost uplatnit svoji další vášeň, hru na housle. Po dvou letech nastoupil nakrátko do Zaměstnání V Bratislavě (Krátký film, Slovenské národně muzeum), pak se však stal zaměstnancem Parasitologického ústavu CSAV, dislokovaným v Brně na VŠZ u prof. J. Kratochvíla. Ten pak založil Laboratoř, pozdější Ústav pro výzkum obratlovců ČSAV v Brně, jehož byl dr. Balát prvým pracovníkem. V roce 1960 zde obhájil kandidátskou disertační práci o ptácích Žitného ostrova. Na tomto pracovišti, později změněném na Ústav systematické a ekologické biologie, zůstal dr. Balát až do odchodu do důchodu.
Převážná většina členů ČSO je dr. Balát zná zřejmě jako autora terénního určovacího klíče a jako člověk, který věnoval velkou část života odchytům a kroužkování ptáků. Mezi profesionálními ornitology je však Znám i jako autor desítek původních publikací, vyplývajících nejen z jeho povolání, ale i zájmů.
Jeho vědecká dráha začínala již v letech 2. světové války faunistickými přispěvky v odborném tisku. Již tehdy se začala projevovat jeho záliba ve fotografování a v odchytech ptáků, které ovšem zužitkoval i pro sběr ptačích parasitů, především všenek (Mallophaga). Tomuto zájmu zůstal věrný po celý život a díky podrobným znalostem ptačích hostitelů představoval pro skupinu všenek vrcholného světového odborníka. Je škoda, že nemohl již své znalosti syntetický zpracovat. Z tohoto zájmu a znalostí však vycházely jeho původní práce, započaté již disertací na universitě a pokračující pak zejména, při výzkulnech přírodních ohnisek nákaz a role ptáků v nich. Při své vědecké drázev USEB se podílel na více dalších tématech: Výzkumech potravy myšilovných ptáků, komplexním výzkumu špačka, výzkumech vodních ptáků, z nichž vyniká zejména soubor prací o skorci, Výzkumech zrnojedů a navazujícím výzkumu dutinových hnízdičů. Podílel se i velkou měrou na zpracování Fanny CSFR - Ptáci. Přehled jeho literární produkce je možné najít v čs. ornitologické bibliografii.

Dr. Balát. se zúčastnil dvou mezinárodních ornitoiogických kongresů (1966 Oxford, 1982 Moskva) a dlouhá léta spolupracoval na mezinárodním výzkumu granivorních ptáků. Cesty do zahraničí byly i jeho osobní zálibou, kterou zužitkoval nejen ve svojí práci, ale i pro mnohé přednášky, doprovázené vynikajícími diapozitivy.
Významným obohacením byl i jeho roční pobyt na Kubě.
(zdroj životopisu: Karel Hudec)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.