Emily Wu životopis

čínská, 1958

Životopis

Emily Wu (巫一毛 Wu Yimao) se narodila 3. června 1958 v Pekingu. Je čínsko-americkou spisovatelkou povídek, které jsou součástí časopisů a novin, a také autorka antologie poezie a prózy. V roce 1981 odešla do Spojených států Amerických. Bakalářský titul z umění získala na College of Notre Dame v Belmontu, Kaliforinii. Magisterské studium zakočnila na Gold Gate Univesity v San Francisku, Kalifornie.

V roce 2006 publikovala své vzpomínky z dětství v knize "Peříčko v bouři". Kniha vypráví příběh o dospívání v Číně, v tzv. "černé rodině" během kulturní a politcké revoluci.
Kniha byla přeložena do němčiny, francouzštiny, thajštiny, polštiny, češtiny, finštiny, čínštiny, dánštiny a maďarštiny. Kniha je odpovědí na memoáry jejího otce, velmi známého spisovatele a překladatele Wu Ningkuna, který byl v pozdních 50. letech za své názory v Číně odsouzen.

Emily Wu také hostuje s Shi Tianjian a Yan Yunxiang v dokumentu Chrise Billinga z roku 2005 "Nahoru do hor, dolů do vesnice". Jedná se o akci z roku 1968, kdy bylo více než 17 milionů studentů a dospívajících posláno "Nahoru do hor, dolů do vesnice", aby se učili od rolníků. V dokumentu tři z těchto studentů navštěvují po třiceti letech, tyto vesnice, kde byli nuceni žít a učit se. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění