Daniel Sloboda životopis

slovenská, 1809 - 1888

Životopis

Jeho životní pouť začala v rodině ševce Michala a jeho manželky Zuzany, rozené Pokorné, doplněné sestrou Annou a bratry Jana, Michala a Pavla před Vánocemi 20. prosince 1809. Po získání základního vzdělání, čtyř tříd gymnázia v Modre a evangelického gymnázia v Bratislavě byl ordinován na kazatele. 14. dubna 1837 rodák ze slovenského města Skalice přišel jako nový evangelický kazatel do Rusavy. Tady založil s pomocí německých evangelíků začátkem 60. let 19. století školu, vybudoval evangelický kostel.
Byl činný literárně, vědecky i národnostně politicky, stýkal se s řadou významných osobností své doby, přispíval do moravských a slovenských časopisů, v řadě článků zachytil jazyk, zvyky, tradice a pověsti Rusavy.
Kromě národopisu se zajímal také o přírodu. Na svých toulkách po okolních kopcích a horách se seznámil s karpatskou květenou a stal se jejím věhlasným znalcem. Svědčí o tom kniha o 733 stranách s názvem Rostlinictví a s podtitulem Návod k snadnému určení a pojmenování rostlin v Čechách, na Moravě a jiných zemí rakouského mocnářství vydaná 1852 v Praze. V letech 1858-1877 měl na Rusavě meteorologické přístroje a výsledky pozorování pravidelně posílal do Vídně do Centrálního ústavu pro meteorologii a zemský magnetismus.
Největší kus práce a zásluh má na vztazích mezi Čechy, Moravany a Slováky. Jeho první manželka Juliána byla z rodu Jurkovičů, architekt Dušan Samo Jurkovič byl jeho synovcem, švagrem byl známý slovenský národní buditel, jeden z čelných štúrovců Jozef Miloslav Hurban. Po nezdařeném pokusu o povstání Slováků proti maďarské nadvládě se skupina asi 40 osob skrývala na Rusavě, kde našli úkryt před očekávanými represáliemi, mezi nimi i J. M. Hurban. Jeho zásluhy ocenil i císař František Josef I. udělením zlatého záslužného kříže s korunou, obec Rusava jej jmenovala čestným občanem. (zdroj životopisu: https://www.mubph.cz/clanek.php?id=509)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.