Ceridwen Dovey životopis

jihoafrická, 1980

Životopis

Ceridwen Dovey (*1.1.1980 Pietermaritzburg, JAR) je jihoafricko australská sociální antropoložka a spisovatelka - literární objev posledních let, který ještě čeští čtenáři neměli šanci poznat. Vyrůstala mezi Jižní Afrikou a Austrálií, dnes žije v Sydney.
Střední školu vychodila v Austrálii, pak se přesunula do USA, kde na Harvardu a Newyorské univerzitě studovala antropologii a vizuální a environmentální studia. Během studií na Harvardu vytvořila dokumenty, které poukazují na vztahy mezi farmáři a venkovskou pracovní silou v post aparteidové JAR. Jako součást závěrečné práce vytvořila dokument Aftertaste o pracovních vztazích na vinné farmě na Západním Mysu JAR.
V roce 2004 krátce pracovala pro televizi v New Yorku, poté se přesunula do JAR, kde studovala tvůrčí psaní na Univerzitě v Cape Townu - román Blood Kin napsala v roce 2010 jako závěrečnou práci. Pak dokončila magisterské stadium sociální antropologie v New Yorku.
V roce 2010 se přesunoula zpět do Sydney, kde 5 let pracovala v Institutu pro udržitelné budoucnosti na Technologické univerzitě v Sydney. Píše literature faktu pro různé publikace, jako např. newyorker.com a The Monthly.
Její románový debut Blood Kin (2007) byl přeložen do 15 jazyků, zařazen do užší nominace na Cenu Dylana Thomase a v USA dostal autorku do prestižního výběru 5 autorů do 35 let podle organizace National Book Foundation. Kniha Jen zvířata (2014) byla vyznamenána cenou Readings New Australian Writing Award a zařazena mezi finalisty cen NSW Premier's Literary Award a Australian Book Industry Award. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Ceridwen_Dovey)

Ocenění

Ceridwen Dovey - knihy

2017  72%Jen zvířata

Žánry autora

Literatura světová Příroda, zvířata Příběhy

Štítky z knih

příběhy o zvířatech

Dovey je 1x v oblíbených.
Osobní web autora