Carl Davidov životopis

lotyšská, 1838 - 1889

Životopis

Violoncellista a skladatel, hlavně pro violoncello. "Jeho jméno se objevuje v různých podobách: Davydov, Davidoff, Davidov a další, přičemž jeho křestní jméno se někdy píše jako Charles nebo Carl.

Davydov se narodil v židovské rodině v Kuronsku jako syn lékaře. Jeho starší bratr August Davidov byl známý matematik a pedagog a jeho synovec Alexej Davidov se také stal violoncellistou a skladatelem, kromě toho byl obchodníkem.

V mládí Davydov studoval matematiku na Petrohradské univerzitě a poté se věnoval kariéře skladatele, studoval u Moritze Hauptmanna na konzervatoři v Lipsku. V roce 1850 se stal violoncellovým sólistou na plný úvazek, přičemž pokračoval ve skládání. V roce 1863 přijal místo profesora violoncella na konzervatoři v Petrohradě a následně se v roce 1878 stal ředitelem. V roce 1886 ho skandál vyhnal z funkce a ředitelem se stal Anton Rubinstein. Měl mnoho studentů, včetně Alexandra Veržbiloviče.

Měl v úmyslu napsat operu na téma Mazeppa. Viktor Burenin napsal libreto pro tento účel v roce 1880, ale když se Davydov ukázal jako neschopný najít čas na skládání, Burenin nabídl libreto Čajkovskému. Přestože se Karl Davydov dobře znal s Čajkovským, nebyl příbuzný s knížaty Davydovovými, ruskými pravoslavnými, za které se provdala Čajkovského sestra Alexandra.

Davydov se znal s řadou špičkových skladatelů, hudebníků a šlechty. V roce 1870 hrabě Wilhorsky, mecenáš umění, daroval Davydovovi violoncello (stradivárky) z roku 1712. Několik skladatelů mu věnovalo díla, zejména Čajkovský Cappricio Italien a Anton Arenskij první klavírní trio.

Davydov pokračoval v sepsání své stále oblíbené učebnice „violoncellové školy“, etud a techniky, dokončené v roce 1888, přičemž vzal v úvahu fyzická omezení pro rozvoj možností jak v ruce smyčce, tak ve hře ve vysokých registrech. Davydov zemřel v Moskvě dne 26. února 1889." (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Davydov)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.