Bonnie Garmus životopis

americká, 1957

Životopis

Bonnie Garmus (narozena 1957 v Kalifornii) je americká autorka. Její prvotina, Lekce chemie, se po vydání v roce 2022 stala bestsellerem.

Chtěla být spisovatelkou a studovala anglickou literaturu na Kalifornské univerzitě v Santa Cruz. Po studiích dlouho pracovala jako redaktorka ve vědeckém nakladatelství. Poté se stala textařkou se specializací na technická a lékařská témata. Dlouho žila v Seattlu. Kvůli manželově práci se nejprve přestěhovala ze Seattlu do Curychu, kde pracovala jako copywriterka na volné noze, a poté v roce 2017 do Londýna.

Než se přestěhovala do Londýna, Garmus se již pokusila o dva romány, které nebyly publikovány. V Londýně navštěvovala kurzy psaní pořádané agenturou Curtis Brown. Tam se dostala do kontaktu s dobře propojenou literární agentkou Felicity Blunt z Curtise Browna. Úspěšně propagovala svého klienta a svůj první román (Lekce chemie). Na prvním digitálním frankfurtském knižním veletrhu 2020 byla Lekce chemie považována za „nejžhavější produkt“. Aukce na práva se zúčastnilo 16 vydavatelů. Nakladatelství Randomhouse Doubleday zakoupilo práva pro Velkou Británii a USA. Byla prodávána ve 35 zemích.

Když román vyšel v dubnu 2022, autorce už bylo něco přes 60. Seriál Apple TV založený na knize se připravuje. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění (1)

2022 - Goodreads Choice Awards (Best Debut Novel) - kniha Lekce chemie