Blanka Ježková životopis

česká

Životopis

Blanka Ježková je česká překladatelka, vydavatelka a autorka.

Narodila se v Brně, absolvovala místní gymnázium a po ročním jazykovém pobytě v Londýně, kde složila mezinárodní jazykovou zkoušku, vystudovala anglický jazyk, francouzský jazyk, pedagogiku a psychologii na Masarykově univerzitě.

Po zkušenosti s prací pro mezinárodní firmu začala pracovat jako lektorka, tlumočnice a překladatelka a dostala příležitost procestovat blízké i vzdálené země. Tyto cesty ji v mnohém inspirovaly a velmi pozitivně ovlivnily její následující život i tvorbu.

Během cesty po Kanadě objevila knihu indiánského náčelníka Dana George, který se proslavil jako mluvčí původních obyvatel a jako představitel jedné z hlavních rolí v kultovním antiwesternu Malý velký muž. Kniha ji zaujala natolik, že ji přeložila a v České republice vydala pod názvem Poselství náčelníka Dana George.

Blanka Ježková se zabývá nejen překladatelstvím a vydáváním knih, ale je nyní, společně s ilustrátorkou Kateřinou Kofroňovou, také autorkou své první autorské knihy s názvem Putování hvězdy, kterou si přeložila do angličtiny, a která vyšla pod názvem Travels of a Star.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Blanka Ježková - knihy

2020  91%Putování hvězdy

Žánry autora

Literatura česká Pohádky a bajky

Štítky z knih

Ježková je 0x v oblíbených.